Els bancs es preparen per a tancar 4.000 sucursals més

La digitalització de la banca, juntament amb la crisi del 2008 i l’actual, han anat erosionant amb passes de gegant l’actual xarxa de sucursals del sector bancari. A més, la possible fusió entre CaixaBank i Bankia augura un tancament encara més accentuat. La banca planeja el tancament de prop de 4.000 sucursals entre 2020 i 2021, per a passar de les 23.851 de tancament de 2019 a unes 19.900 a la fi de 2021, la xifra més baixa des de 1977. En aquest sentit, els bancs han retallat les seves plantilles en 100.000 empleats des que va esclatar la crisi, un 35%.

Els continus missatges del Banc Central Europeu, del Banc d’Espanya, de l’Autoritat Bancària Europea (EBA) i dels experts també estan exercint una pressió en el sector que ha decidit trepitjar l’accelerador en el seu nou ajust. Encara que algunes entitats reconeixen que estan canviant els seus plans de tancaments en funció dels buits que deixin CaixaBank i Bankia després de la seva fusió.

Durant aquest any els plans de tancament d’oficines s’han accelerat. Així, CaixaBank, sense tenir en compte la fusió, va decidir fa uns mesos avançar el seu calendari de tancament de sucursals, per a arribar a la fi d’aquest exercici a les 3.600 agències. Malgrat els seus plans amb Bankia aquest objectiu es manté, segons confirmen en l’entitat. Així, aquest exercici tancarà, en total, 418 locals. Bankia ha tancat ja 145 sucursals.

Banc Sabadell també ha decidit incrementar la xifra de tancaments prevista per a enguany, per a sumar 235 clausures, número que pot ser lleugerament menor en 2021. BBVA tancarà 160 locals enguany, i si no canvien els plans, la xifra serà similar el pròxim exercici. Això sense tenir en compte una fusió, com especula el mercat. Kutxabank tancarà 30.

Ibercaja prescindirà aquest any de 60 oficines, i baralla un número similar per a 2021. Abanca tenia previst tancar 80 sucursals, i una xifra similar un any després, però ara està modificant els seus plans després de la fusió de CaixaBank i Bankia per a aprofitar el negoci que deixaran aquests dos bancs després de la seva unió. Bankinter i Banca March no tenen entre els seus plans reduir la seva grandària.

Unicaja tancarà 89 sucursals enguany, mentre que Liberbank cedirà 200 en franquícia, que el Banc d’Espanya el computa com a tancament. Tots aquests plans de tancaments estan planificats abans que s’anunciés la fusió de CaixaBank i Bankia, que donarà lloc al primer banc d’Espanya. En total, durant el present exercici i l’any vinent la desaparició de locals bancaris s’aproximarà a les 3.900 sucursals, si es té en compte que mancada el pla de tancaments de Santander de 2021, i d’altres entitats.

Aquesta tendència té, no obstant això, una doble realitat que l’alenteix. D’una banda, en un món cada vegada més digital, els clients cada vegada trepitgen menys les sucursals, sobretot en zones urbanes. D’altra banda, les entitats no volen anar massa ràpid per a no perdre clients i hi ha un risc de deixar a milions d’espanyols de les zones rurals en situació d’exclusió financera. Al costat d’això, com menys oficines hi hagi, menys treball oferiran les entitats, per la qual cosa han d’anar a poc a poc per a no xocar amb els sindicats i poder assumir el cost de les indemnitzacions i prejubilacions.

Els bancs han retallat les seves plantilles en 100.000 empleats des que va esclatar la crisi, un 35%. Share on X

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.