preu

El preu del sòl podria anticipar el descens del preu de l’habitatge

El preu del sòl ha marcat un mínim històric, arribant als 140 euros. Així ho recull el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. No obstant això, la rebaixa és més moderada en el cas del sòl urbà dels municipis amb més de 50.000 habitants. En aquest cas, la caiguda del preu registrada en el trimestre del covid-19 ronda el 4% interanual, fins a situar el m² en 257,9 euros.

Segons les xifres que maneja el Ministeri liderat per José Luis Ábalos, s’han produït descensos de dos dígits en ciutats com Barcelona, Las Palmas, Sevilla o Còrdova, on la caiguda ha arribat al 67%. A Madrid, en canvi, el preu s’ha abaratit un 4,7%, mentre que a Toledo, Alacant, Màlaga o Cadis el preu del m² de sòl urbà s’ha encarit entre abril i juny.

La literatura econòmica ha evidenciat que l’augment del preu de l’habitatge, i en coherència amb l’evolució del preu del sòl, històricament ha tendit a ser més elevat en les grans ciutats, on l’oferta d’habitatges sol ser més inelàstica a la conjuntura econòmica, ja sigui perquè hi ha menys sòl disponible o per les regulacions municipals i autonòmiques. També, per les migracions interiors des dels petits nuclis urbans a les grans urbs.

El descens dels preus, lògicament, cal vincular-lo al fort descens en el nombre de compravendes. I el que mostren les dades del Ministeri de Transports és que les transaccions de sòl urbanitzable van tancar el segon trimestre amb el valor més baix de la sèrie històrica, fins als 295,1 milions d’euros, lluny dels 450,1 milions del primer trimestre de l’any, la qual cosa representa una caiguda del 35% trimestral i un enfonsament del 50% en termes interanuals.

Amb aquesta caiguda de preus s’espera que pugui ser una anticipació de la caiguda del preu de l’habitatge. Segons l’índex immobiliari de Fotocasa, el preu del lloguer el mes d’agost va tenir un increment mensual del 0,1% i un augment del creixement interanual fins al 8,6%, encara que la tendència és ja a la baixa en més de la meitat de les comunitats autònomes. Són fins a deu les comunitats en les quals aquest preu disminueix: Cantàbria és la que més baixa amb un -3,4%, seguida de La Rioja (-2,2%), Balears (-1,9%), Navarra (-1,7%), Aragó (-1,5%), Extremadura (-1,3%), Andalusia (-0,8%), Castella-la Manxa (-0,5%), Comunitat Valenciana (-0,3%) i Madrid (-0,3%).

S'han produït descensos de dos dígits en ciutats com Barcelona, Las Palmas, Sevilla o Còrdova Click To Tweet

Qui creus que governa bé

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú