El turisme a Espanya comença amb riscos i incerteses

Espanya, sense protocols establerts per al turisme, tenia fixada la reobertura de les fronteres en dues setmanes amb l’objectiu de reduir l’impacte econòmic de la pandèmia. No obstant això, la majoria de països de la Unió Europea reobren les seves fronteres aquesta mateixa setmana, suposant un dur cop per al turisme espanyol. Entre els quals, es troben competidors directes en matèria de turisme: Itàlia, Grècia i Portugal.

Ara com ara, Itàlia ja ha arrencat el turisme. Ho va fer el 3 de juny i sense quarantena. Croàcia va reobrir el 28 de maig a 10 països, entre ells Alemanya, segon major emissor cap a Espanya, i des d’aquest dilluns ho farà per a tota la UE, inclòs el Regne Unit, i també sense obligació de quarantena. Portugal ja rep turistes des del 6 de juny de països seleccionats i el 15 de juny ho ampliarà. Mentrestant, Grècia ho té programat per a avui també amb 29 països, una llista que s’ampliarà abans de l’1 de juliol.

En molts països de la Unió Europea la temporada vacacional comença ja al juny, per la qual cosa aquestes setmanes de retard del turisme impliquen pèrdues d’ingressos milionàries. Segons Exceltur, cada setmana sense turisme a Espanya significa unes pèrdues de 5.000 milions d’euros. És a dir, aquest mes de retard que acumula amb alguns països competidors implicaria una pèrdua potencial d’uns 20.000 milions.

Davant tal escenari de feroç competència entre els països membre, Pedro Sánchez ha pres la decisió d’avançar la data, sent la present setmana l’última de tancament respecte a la resta de la Zona Euro. Aquesta data suposa avançar uns dies l’arribada de turistes, prevista de manera normalitzada a partir de l’1 de juliol, la data en què el nostre país tenia pensat permetre la lliure circulació amb la Unió Europea.

Per al sector turístic aquesta notícia és positiva, però insuficient pel fet de perdre avantatge als països competidors i pels canvis continus de criteri, ja que el mateix divendres el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va mantenir el dia 1 de juliol com a data de reobertura.

Alberto Núñez Feijóo ha sigut un dels primers a plantejar la necessitat d’establir un marc legal per a la mobilitat, que eviti que la lliure circulació de ciutadans de llocs amb més nombre de contagis com Madrid o Barcelona puguin suposar un risc d’expansió a altres territoris.

L’Executiu ha repetit que l’estat d’alarma és l’única figura jurídica que permet limitar el dret constitucional de lliure circulació. Per això, una vegada expiri el 21 l’última pròrroga no hi ha forma legal d’evitar que els espanyols es moguin per tot el territori nacional. Sí que podrien decretar-se el confinament de part d’alguna població en cas de rebrot i amb ordre judicial, en el marc de la llei de Salut Pública.

La majoria de països de la Unió Europea reobren les seves fronteres aquesta mateixa setmana, suposant un dur cop per al turisme espanyol. Click To Tweet

La normalització i apertura de fronteres a partir del 21 de juny, creus que generarà nous rebrots d'importància?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.