Segons les dades recentment publicades per l’OCDE el sindicalisme es troba en una greu crisi. La raó és el mínim històric d’afiliats, inferior al 14% dels assalariats, el nivell més baix des de 1990. La proporció de treballadors que formen part d’organitzacions sindicals no ha deixat de caure amb suavitat, però de manera contínua, des de principis de la dècada.
Aquesta falta de suport de la representació social per part dels treballadors és cada vegada major a Occident. En el 2018, al voltant de 82 milions de treballadors pertanyien a un sindicat. Així, la mitjana del club de 36 països industrialitzats se situa en el 16% i reflecteix una erosió significativa en el percentatge de treballadors que pertanyen a una organització sindical. El mateix informe assenyala la gran diversitat de la implantació dels sindicats entre els països membres de l’OCDE. La denominada “densitat sindical” oscil·la entre el 4,7% d’Estònia i el 91% d’Islàndia.
El document mostra també que “és petita” la contribució dels canvis demogràfics en la composició de la força laboral. A més, concreta que existeix una caiguda de la cobertura de treballadors amb conveni col·lectiu. Uns 160 milions d’assalariats estan coberts per la negociació col·lectiva, dels països de l’organisme que dirigeix el mexicà José Ángel Gurría, ja sigui per acords estatals, autonòmics, regionals, sectorials o de cada empresa. Això suposa una tercera part dels assalariats, mentre que en 1985 la mitjana se situava en el 46%.
L’estabilitat, en canvi, ha marcat l’esdevenir de les associacions empresarials. Així, les últimes dades disponibles assenyalen que gairebé sis de cada deu empleats estan treballant en una empresa que forma part d’una organització empresarial. Per aquest motiu, l’OCDE posa èmfasi en la importància per al mercat laboral en moltes economies de la negociació col·lectiva i la participació dels treballadors en les decisions de les empreses. Està demostrat que amb l’augment de l’entesa entre els empresaris i els representants dels treballadors sorgeixen avantatges per a totes dues parts.