Els recents tancaments anunciats per part d’Alcoa i Cemex ha posat en alerta a tota la indústria. La decisió d’abandonar té com a origen, segons les empreses afectades, el cost inassumible de l’electricitat. El Ministeri d’Indústria va presentar la setmana passada el seu esborrany de Reial decret d’estatut per a consumidors electrointensius, fet que no ha augmentat l’esperança en el sector.
La manca de pressupostos generals de l’Estat ha frenat els plans del Govern de prorrogar l’eliminació de l’impost del 7% a la generació elèctrica, el que provocarà una pujada del rebut de la llum per a tots els consumidors a partir del mes d’abril de l’ordre del 3%. La pujada del rebut, però, no serà visible per a la majoria de consumidors fins després de les eleccions generals.
Davant d’aquesta situació, l’Associació de Grans consumidors (AEGE) ja ha protestat i assegura que amb la proposta del Ministeri d’Indústria tot just aconseguiran cap benefici per l’aprovació d’aquest Reial decret i es quedaran, en el millor dels casos, com estan, ja que la pujada podria arribar a ser fins i tot superior als 2 euros / MWh que permet rebaixar la factura l’Estatut.
Calviño trasllada la responsabilitat a Europa
Després del Consell de Ministres realitzat divendres passat, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha opinat que el preu de l’electricitat “no és l’únic factor determinant per a la permanència i continuïtat” de les indústries electrointensives.
Preguntada per la viabilitat d’algunes plantes en crisi, com és el cas de la d’alumini, que Alcoa explota al complex de San Ciprián, a Lugo, la ministra ha explicat que els preus de l’energia per a les indústries electrointensives és una qüestió que “s’hauria de resoldre a escala europea “.
Calviño ha destacat l'”absència” d’aquestes regles europees, i ha aclarit que el Govern d’Espanya ha estat “explorades les diferents opcions sempre dins el marc que es permet en el control d’ajudes públiques per part de la Comissió Europea”.
Ha afegit que l’esborrany d’Estatut per als grans consumidors -com és Alcoa- és “una proposta raonable que va fins al màxim possible amb el règim comunitari”. La titular d’Economia ha subratllat que el Govern ha donat prioritat a “explorar les diferents alternatives” per al sector. Alcoa va manifestar aquesta mateixa setmana que el citat esborrany d’Estatut no aportava la solució que la indústria de l’alumini primari a Espanya “necessita per a la seva sostenibilitat”.