El pacte del teletreball podria endarrerir-se fins a setembre. La falta d’acord entre el Govern, sindicats i la patronal per alguns dels punts de l’avantprojecte estĆ fent demorar la futura llei del teletreball. El motiu, la falta d’acord en alguns punts entre els quals estĆ la prohibició d’acomiadament del treballador que treballa des de casa a pesar que no compti amb els requisits que busca l’empresa. Un altre dels punts Ć©s deixar de veure el teletreball com una eina de conciliació familiar sinó com una altra manera de treballar.
A mĆ©s, l’article 12 estableix que les empreses “hauran de sufragar Ćntegrament” el desenvolupament del teletreball “que no podrĆ comportar despeses, directes o indirectes, per a l’empleat relacionats amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seva activitat laboral”. S’estableix que Ć©s l’empresa la que ha de fer-se cĆ rrec dels mitjans i de les despeses vinculades al desenvolupament del treball a distĆ ncia, com a marca l’Acord marc europeu de teletreball de 2002. D’una banda, mitjanƧant la dotació a la persona que treballa a distĆ ncia de tots els mitjans necessaris per a la prestació de serveis; per un altre, a travĆ©s de l’obligada compensació total a aquesta per les despeses.
D’altra banda, la llei del teletreball permetrĆ al treballador negociar el seu propi horari. El citat text recull que la persona que desenvolupa treball a distĆ ncia podrĆ alterar l’horari de prestació de serveis establert. En qualsevol cas, aquesta flexibilitat no serĆ absoluta, ja que per a alterar l’horari, el treballador haurĆ de respectar la normativa sobre temps de treball i de descans, excepte, si escau, quant als temps de disponibilitat obligatòria o els lĆmits que sobre aquest tema haguessin pogut establir-se en l’acord de treball a distĆ ncia.
D’altra banda, en l’article 14 de l’Avantprojecte s’estableix que el sistema de registre horari que es regula en l’article 34.9 de l’Estatut dels Treballadors haurĆ de configurar-se de manera que reflecteixi fidelment el temps que la persona treballadora que fa treball a distĆ ncia dedica a l’activitat laboral, sense perjudici de la flexibilitat horĆ ria. HaurĆ d’incloure, entre altres, el moment d’inici i finalització de la jornada i dels trams d’activitat, el temps d’activació i desactivació dels equips, aixĆ com, si Ć©s el cas, el temps dedicat a la preparació i realització de les tasques de cadascuna de les fases del cicle de processament i lliurament.
A mĆ©s, en aquesta proposta s’inclou que les companyies no podran contractar per a teletreball als qui tinguin entre 16 i 17 anys ni als empleats en aprenentatge, formació i en prĆ ctiques. AixĆ, l’Ćŗltim esborrany del passat divendres mantĆ© l’exigĆØncia d’anteriors versions que la negativa de treballar a distĆ ncia, la seva falta d’adaptació, la “ineptitud” amb aquesta fórmula d’execució de treball a la “reversibilitat” per a tornar al treball presencial que li reconegui la negociació colĀ·lectiva, “no seran causes justificatives de l’extinció de la relació laboral”.
El citat text recull que la persona que desenvolupa treball a distà ncia podrà alterar l'horari de prestació de serveis establert Share on X