El pacte del teletreball podria endarrerir-se fins a setembre

El pacte del teletreball podria endarrerir-se fins a setembre. La falta d’acord entre el Govern, sindicats i la patronal per alguns dels punts de l’avantprojecte estĆ  fent demorar la futura llei del teletreball. El motiu, la falta d’acord en alguns punts entre els quals estĆ  la prohibiciĆ³ d’acomiadament del treballador que treballa des de casa a pesar que no compti amb els requisits que busca l’empresa. Un altre dels punts Ć©s deixar de veure el teletreball com una eina de conciliaciĆ³ familiar sinĆ³ com una altra manera de treballar.

A mĆ©s, l’article 12 estableix que les empreses “hauran de sufragar Ć­ntegrament” el desenvolupament del teletreball “que no podrĆ  comportar despeses, directes o indirectes, per a l’empleat relacionats amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seva activitat laboral”. S’estableix que Ć©s l’empresa la que ha de fer-se cĆ rrec dels mitjans i de les despeses vinculades al desenvolupament del treball a distĆ ncia, com a marca l’Acord marc europeu de teletreball de 2002. D’una banda, mitjanƧant la dotaciĆ³ a la persona que treballa a distĆ ncia de tots els mitjans necessaris per a la prestaciĆ³ de serveis; per un altre, a travĆ©s de l’obligada compensaciĆ³ total a aquesta per les despeses.

D’altra banda, la llei del teletreball permetrĆ  al treballador negociar el seu propi horari. El citat text recull que la persona que desenvolupa treball a distĆ ncia podrĆ  alterar l’horari de prestaciĆ³ de serveis establert. En qualsevol cas, aquesta flexibilitat no serĆ  absoluta, ja que per a alterar l’horari, el treballador haurĆ  de respectar la normativa sobre temps de treball i de descans, excepte, si escau, quant als temps de disponibilitat obligatĆ²ria o els lĆ­mits que sobre aquest tema haguessin pogut establir-se en l’acord de treball a distĆ ncia.

D’altra banda, en l’article 14 de l’Avantprojecte s’estableix que el sistema de registre horari que es regula en l’article 34.9 de l’Estatut dels Treballadors haurĆ  de configurar-se de manera que reflecteixi fidelment el temps que la persona treballadora que fa treball a distĆ ncia dedica a l’activitat laboral, sense perjudici de la flexibilitat horĆ ria. HaurĆ  d’incloure, entre altres, el moment d’inici i finalitzaciĆ³ de la jornada i dels trams d’activitat, el temps d’activaciĆ³ i desactivaciĆ³ dels equips, aixĆ­ com, si Ć©s el cas, el temps dedicat a la preparaciĆ³ i realitzaciĆ³ de les tasques de cadascuna de les fases del cicle de processament i lliurament.

A mĆ©s, en aquesta proposta s’inclou que les companyies no podran contractar per a teletreball als qui tinguin entre 16 i 17 anys ni als empleats en aprenentatge, formaciĆ³ i en prĆ ctiques. AixĆ­, l’Ćŗltim esborrany del passat divendres mantĆ© l’exigĆØncia d’anteriors versions que la negativa de treballar a distĆ ncia, la seva falta d’adaptaciĆ³, la “ineptitud” amb aquesta fĆ³rmula d’execuciĆ³ de treball a la “reversibilitat” per a tornar al treball presencial que li reconegui la negociaciĆ³ colĀ·lectiva, “no seran causes justificatives de l’extinciĆ³ de la relaciĆ³ laboral”.

El citat text recull que la persona que desenvolupa treball a distĆ ncia podrĆ  alterar l'horari de prestaciĆ³ de serveis establert Share on X

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreƧa electrĆ²nica no es publicarĆ . Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
IntroduĆÆu una adreƧa electrĆ²nica vĆ lida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.