dièsel

El govern decideix augmentar la fiscalitat al dièsel

El govern d’Espanya per a poder sufragar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2021 contempla una pujada de la fiscalitat del dièsel per apropar el seu preu al de la gasolina. La portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el dièsel pagarà un impost d’hidrocarburs de 34,5 cèntims per litre, enfront dels 30,7 cèntims actuals, encara per sota dels 40,07 cèntims de la gasolina.

Encara que durant la negociació sobre els PGE, el Govern va plantejar la possibilitat de pujar l’Impost Especial sobre Hidrocarburs al dièsel per a equiparar el seu preu al de la gasolina, finalment no l’ha materialitzat per petició expressa del PNB. L’única excepció de la decisió de l’Executiu socialista la té el gasoil professional i bonificat, que no tindrà variació.

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ja l’havia avançat durant la clausura del XXIII Congrés Nacional de l’Empresa Familiar, en la qual ha destacat que els Pressupostos són “absolutament extraordinaris” i busquen impulsar el creixement jo la creació d’ocupació, per a avançar la recuperació. Calviño ha explicat que el projecte inclou “ajustos” en matèria d’impostos existents i noves figures “molt en línia” amb la política mediambiental, amb un nou impost als plàstics, els residus i la reducció de la bonificació extraordinària que hi havia per al dièsel.

En els PGE de l’any passat ja es recollia la decisió de suprimir la bonificació del dièsel, que llavors es calculava que tindria un impacte de tres euros mensuals per al consumidor mitjà, el que realitza uns 15.000 quilòmetres anuals, la qual cosa suposarà uns 36 euros a l’any. Es crearà un grup d’experts per a reflexionar amb “profunditat” sobre la “necessària adequació” de l’estructura fiscal a la nova realitat amb un sistema “progressiu, més verd i fent un volt a bonificacions fiscals que hagin perdut el seu sentit”.

La cohesió territorial comptarà amb 11.935 milions d’euros per a executar polítiques verdes i les inversions en infraestructures augmentaran en un 114,8%, amb 6.161 milions d’euros més que en l’exercici anterior. Les partides destinades a la indústria s’incrementaran en gairebé 5.700 milions d’euros i les ajudes al comerç, al turisme i a les pimes registraran un augment del 150%, amb 1.338 milions d’euros més per a 2021. Les partides totals en habitatge s’incrementen en un 367,9% més, és a dir, 1.772 milions d’euros. Les partides destinades a la cultura augmentaran en aquests Pressupostos en un 25,6%.

L'única excepció de la decisió de l'Executiu socialista la té el gasoil professional i bonificat, que no tindrà variació. Click To Tweet

Creus que la visita del president Sánchez al Papa Francesc li ha estat políticament rendible després del petit discurs del Papa als assistents a l'acte?

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú