El deute públic espanyol continua descontrolat, incrementat encara més pels efectes devastadors de l’economia per la pandèmia Covid-19. El deute públic continua la seva escalada i va tornar a batre al setembre un nou màxim històric en arribar als 1,3 bilions d’euros i superar el 114,1% del PIB, segons les dades que va actualitzar aquest dimarts el Banc d’Espanya. Aquest descontrol està lluny d’arribar a establilitzar-se. El Govern preveu que el deute públic suposarà enguany el 118,8% del PIB, ni més ni menys que 23 punts percentuals per sobre del ja preocupant tancament de 2019. Això suposa el avanç més gran de l’endeutament de l’Estat des que hi ha registres i s’explica tant per l’augment del deute emès com per la caiguda del PIB espanyol del 2020.

D’altra banda, els pressupostos d’Espanya aprovats per la Comissió Europea mostren un deute públic que podria representar el 120% del PIB. Brussel·les va acceptar de la mateixa manera i sense excepció tots els comptes dels membres europeus. La comparativa entre els números presentats pels 26 països permet observar que Espanya és l’estat que menys despesa dedicarà l’any vinent a combatre la pandèmia de coronavirus, a penes l’1% del total, ja que el pla no inclou les ajudes als ERTO, prorrogades de moment fins a cap d’any.

Tornar al nivell de deute públic previ al coronavirus i rebaixar el dèficit fins al 3% -sostre recollit en el Tractat de Maastricht- exigiria que l’economia espanyola creixés una mitjana del 7,5% durant els pròxims cinc anys, segons els càlculs de la consultora Freemarket. Es tracta d’un objectiu “altament improbable, per no dir impossible”, d’acord amb els autors d’aquest càlcul.

En els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) el Govern ha incorporat un quadre macroeconòmic més optimista que el dels organismes internacionals i serveis d’estudi nacionals. En ell es preveu un enfonsament de l’economia aquest any de l’11,2% i un increment del PIB en 2021 del 7,2% per l’efecte del rebot (i del 9,8% si s’inclouen els fons europeus), però aquest avanç aniria després estabilitzant-se.

El salt que ha experimentat el deute públic enguany ha sigut el més gran en un sol exercici de tota la història d’Espanya i supera els registres que es van experimentar entre els anys 2011 i 2012, quan Espanya va haver de demanar a la Unió Europea el rescat financer. En el cas del dèficit, l’increment previst per a 2021 és el més gran des de 1845, segons recorda el document. L’any vinent, la ràtio de deute sobre PIB es reduirà al 117,4%, davant del 118,8% previst en 2020. Una situació que aboca a Espanya a dependre de les compres de deute en els mercats del Banc Central Europeu (BCE) i de l’apetit dels inversors estrangers pel deute públic espanyol.

Espanya és l'estat que menys despesa dedicarà l'any vinent a combatre la pandèmia de coronavirus, a penes l'1% del total Share on X

Et vacunaràs de la Covid-19 quan surti la vacuna i sigui segura?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.