El coronavirus podria portar Europa a la recessió

El coronavirus està tenint un impacte real en l’economia que, depenent de com s’expandeixi, anirà a més. L’agència de mesurament de riscos S&P calcula en el seu últim informe que Espanya podria perdre enguany una mica més de 0,14 punts percentuals de creixement econòmic per la crisi d’aquesta malaltia.

Les raons principals són l’impacte en les exportacions a la Xina i la caiguda de la inversió empresarial. Cosa que afectarà no sols a Espanya, sinó a tota Europa. De fet, l’agència considera que aquesta crisi restarà fins a dues dècimes al creixement de l’eurozona i Regne Unit en 2020, encara que el «petit impacte previst» es concentrarà en el primer trimestre de l’any i se superarà «aviat», encara que el sector turístic, clau per a l’economia espanyola, podria portar una mica més de temps.

El més vulnerable és Alemanya, que actualment es troba a la vora de la recessió. En un estudi publicat ahir pel Deutsche Bank adverteix la vulnerabilitat de l’economia alemanya en un cas de contagi massiu de coronavirus. L’estudi diu que “la conjuntura alemanya és cada vegada més xacrosa” i que les dades de producció industrial, entrada de comandes i vendes minoristes de desembre han estat molt febles i apunten a una lleugera caiguda del producte interior brut (PIB) en el quart trimestre.

Stefan Schneider, economista cap del banc, alerta que els efectes econòmics en l’àmbit global posaran en perill la senda de recuperació econòmica de les diferents regions econòmiques. En aquest sentit, l’OPEP (organització de països Exportadors de Petroli) va publicar aquest dimecres un estudi en el qual assegura que l’epidèmia provocarà que el creixement del consum de petroli sigui un 19% menor del previst fins ara per a 2020, a més d’afegir incerteses sobre la marxa de l’economia global. Això comportarà un descens de la demanda de cru sobretot a la Xina per la menor activitat econòmica.

Aquest factor podria costar també al PIB alemany 0,2 punts percentuals en el primer trimestre, per la qual cosa sembla possible una recessió tècnica en el semestre d’hivern, el quart trimestre de l’any passat i el primer d’aquest. El brot del coronavirus pot incrementar la cautela de les empreses xineses i d’aquesta manera frenar la recuperació de la demanda del gegant asiàtic de béns alemanys, la qual cosa perjudicaria més les exportacions de les companyies alemanyes, que ja estan afeblides.

D’altra banda, el president del Centre per a la Recerca Econòmica Europea (ZEW), Achim Wambach, va dir la passada nit en una trobada amb periodistes a Frankfurt que si la infecció per coronavirus és similar a la que es va produir pel SARS (Síndrome Respiratòria Aguda i Greu) “només es produiran efectes a curt termini”.

“De moment, és molt aviat per a dir quins efectes tindrà” el COVID-19 (nom de la malaltia del coronavirus) en l’economia alemanya i que el problema és que no se sap la dimensió que tindrà, segons Wambach.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.