En les últimes dades llançades en l’anàlisi pel Banc d’Espanya (BdE) mostren dades preocupants sobre la situació actual de les empreses a Espanya. El BdE estima que les empreses no financeres van registrar en els nou primers mesos de l’any una forta caiguda del 71,2% en el seu resultat ordinari net en comparació amb el mateix període de l’any anterior, a causa de l’enfonsament de l’activitat i a l’impacte de les despeses i ingressos atípics derivats de la crisi de la Covid-19. A més, calcula que va caure un 5,9% l’ocupació i que entre un 15% i un 19% d’empreses seran insolvents en finalitzar enguany, de les que un 9% seran viables en cada cas i la resta inviables.
Segons el pitjor escenari plantejat en l’anàlisi del BdE, del 19% de les empreses insolvents només el 9% serien viables. El director general d’Economia i Estadística del BdE, Óscar Arce, ha explicat que l’impacte de situacions d’insolvència i no viabilitat és més moderat en ocupació i deute perquè les empreses grans absorbeixen major proporció relativa d’ocupació i deute. Segons Arce, la caiguda de l’activitat de les empreses per la crisi ha fet que s’elevi la proporció d’empreses els ingressos de les quals són insuficients per a cobrir les despeses financeres derivades dels seus deutes, la qual cosa ha generat un dèficit de liquiditat.
Per sectors, fins a setembre es van observar disminucions del VAB en totes les branques d’activitat, si bé va ser especialment intens en la branca industrial (-33,6%), principalment per les caigudes en refinament, en el de fabricació de material de transport i en el d’indústria química. Els van seguir la denominada “resta d’activitats” (-34,5%), transport (-48,1%), comerç i hostaleria (-18,1%).
En l’altre extrem, les branques en les quals es va produir una contracció més moderada van ser la d’energia (-6,8%) i la d’informació i comunicacions (-13,8%). La Central de Balanços del Banc d’Espanya apunta que les despeses de personal van caure un 4,9%, evolució que s’explica tant per la desacceleració de les remuneracions com, especialment, pel descens de les plantilles mitjanes efectives. En concret, les remuneracions mitjanes van presentar un increment moderat, de l’1,1% fins a setembre, enfront del 2,2% d’un any abans.
En aquest sentit, la caiguda de l’ocupació va ser del 5,9% en termes mitjans, sense comptar els ERTO. El percentatge d’empreses que van destruir ocupació va pujar 14 punts, fins al 50,6%. La caiguda es va concentrar fonamentalment en el col·lectiu de treballadors temporals, amb una reducció del 19,5%, mentre que el personal fix es va reduir de forma més moderada (-3%), i es van donar sobretot en el sector de comerç i hostaleria (-7,4%), en el d’indústria (-5,8%) i la “resta d’activitats” (-5,9%) segons les dades del BdE.
L’anàlisi de l’entitat apunta al fet que les pimes són molt més vulnerables si la recuperació es retarda. La part menys negativa d’això és que en absorbir les grans companyies una major proporció d’ocupació i deute, l’impacte de les insolvències en l’ocupació, el deute i el sistema financer serà inferior. Encara així, els efectes sobre l’ocupació ja es deixen notar amb força. Més de la meitat de les gairebé 900 empreses estudiades aquest exercici, la majoria de grandària gran, va destruir ocupació en els primers nou mesos de l’any. Concretament el 50,6% d’elles, 14 punts més que fa un any. La caiguda es va concentrar principalment en els treballadors temporals. Entre les quals van esquivar les retallades, el 14,3% va mantenir la seva plantilla mitjana, i el 35,3% fins i tot la va augmentar.
Les dades del BdE detecten dues tendències: més endeutament i més liquiditat. Els experts de l’organisme apunten al fet que darrere de la volta a l’endeutament està la cerca de recursos per a fer front a dificultats de liquiditat i finançament, i la contracció dels resultats. Mentre que la liquiditat s’ha disparat pels anomenats motius precautoris, això és, per a fer front a possibles necessitats futures, i per la menor inversió, que hauria fet que s’acumulin els excedents, en un moviment semblant al qual s’ha produït en les llars amb l’augment de l’estalvi de les famílies.
El percentatge d'empreses que van destruir ocupació va pujar 14 punts, fins al 50,6%. La caiguda es va concentrar fonamentalment en el col·lectiu de treballadors temporals, amb una reducció del 19,5% Share on X