acomiadaments

El 2020 podria acabar amb nombrosos acomiadaments

La prolongació dels ERTO ha retardat una etapa de l’actual crisi del coronavirus que estava prevista que arribés: l’onada massiva d’acomiadaments. En diversos mitjans de comunicació les empreses han descrit un període econòmic molt complicat. Sobre una possible renovació dels ERTO es desconeix si produirà només per a alguns sectors o serà total. A més, tampoc hi ha informació, de moment, de quins sectors seran els que podran continuar acollint-se a aquesta mesura.

Agents econòmics, com la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, han defensat la idea d’ajudar a les empreses realment amb possibilitats de sobreviure i no allargar artificialment la vida de les empreses que no siguin rendibles. En aquest sentit, l’informe de Fedea advoca també per la no renovació de la prohibició de l’acomiadament, ja que els ERTO requereixen una aportació empresarial “important” i “no es pot denegar que les empreses amb fundades causes econòmiques puguin acomiadar”, ja que, a més, “a llarg termini l’única cosa que farem és retardar els ajustos necessaris en el mercat laboral”.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Fedea insta a dissenyar mesures per a fomentar la reubicació dels treballadors acomiadats, una xifra que augmentarà a la tardor arran de les fallides, per al que proposa que el SEPE comenci a recaptar informació en les empreses que tenen previst fer acomiadaments o activar ERTO per a reubicar a acomiadats. Entre altres mesures, també aposta per reduir la dualitat laboral, amb una major convergència en els costos dels acomiadaments dels diferents tipus de contracte i una reducció de les diferents modalitats contractuals, així com una modernització dels serveis públics d’ocupació i una major col·laboració públic-privada.

En cas de la no renovació dels ERTO, s’estima que més de 400.000 treballadors del sector de l’hostaleria quedin en l’atur. D’altra banda, s’hauria de sumar els empleats que es quedaran sense treball degut la tanqui d’un gran nombre d’empreses i de nombroses reestructuracions.

Davant tal situació el govern debat diverses opcions. Nadia Calviño ha anunciat que, en la seva opinió, és necessària la congelació del sou dels funcionaris. Calviño ha acudit a les xifres per a preparar el terreny per a una possible congelació. “Hem de tenir en compte que, en els últims tres anys, des que estem en el Govern, s’ha produït una alça dels sous dels funcionaris superior a la inflació”. Llegint les xifres, ha recordat que en 2018 la inflació va ser del 2,7% i l’alça del 2,75%; a l’any següent la inflació es va quedar en el 0,7% mentre que la pujada va arribar al 2,5%; i enguany els indicadors apunten a una inflació del 0%, quan la coalició de Govern va decidir una alça del 2%.

D’altra banda, el govern considera la possibilitat d’ampliar fins al 31 de desembre d’enguany el veto a l’acomiadament objectiu per causes relacionades amb el COVID-19, segons figura en l’esborrany presentat pel Ministeri de Treball als agents socials en la negociació per a prorrogar els ERTO més enllà del 30 de setembre. Això va suposar vetar els acomiadaments objectius – amb vint dies d’indemnització per any treballat- emparats en el COVID-19 i, en la pràctica, encarir-los, ja que passarien a considerar-se improcedents amb una major indemnització (trenta-tres dies per any) o nuls. L’esborrany també recull l’ampliació fins al 31 de desembre d’altres mesures aprovades en aquests mesos com la interrupció del còmput de la durada màxima dels contractes temporals afectats pel COVID o del PlanMecuida, que dóna dret a l’adaptació o reducció de la jornada de treball, amb la consegüent reducció salarial, per a la cura de menors.

En cas de la no renovació dels ERTO, s'estima que més de 400.000 treballadors del sector de l'hostaleria quedin en l'atur. Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú