Dimarts passat, en una jornada sobre “Les finances sostenibles com a motor de la transició ecològica”, la ministra Teresa Ribera i la subgovernadora Margarita Delgado han advertit als bancs d’adaptar-se a l’economia sostenible. El motiu? els efectes del canvi climàtic i les mesures encaminades a transformar l’economia de manera sostenible afecten directament “a la solvència de les entitats de crèdit, que han d’identificar, quantificar i mitigar adequadament aquests riscos“. Va exposar que aquests riscos incideixen directament “en la valoració d’alguns actius presents en els balanços bancaris”.
Segons la seva opinió, el supervisor ha de promoure que les entitats desenvolupin models de risc que contemplin el canvi climàtic, desenvolupar proves de resistència al voltant de diferents escenaris de transició ecològica i demanar informació detallada sobre aspectes com la localització física dels actius o les estratègies d’eficiència de les empreses que rebin finançament.
Delgado va assegurar que si els bancs identifiquen, quantifiquen i mitiguen els riscos en un futur pròxim, contribuiran a garantir l’estabilitat del sistema financer en el seu conjunt, actuant com a catalitzadors del canvi (en afavorir que el finançament arribi a les activitats que més contribueixen a la transformació sostenible) i desincentivant les activitats més lesives per al medi ambient.
Per la seva banda, l’experta en la matèria Helena Viñes, de BNP Paribas, ha explicat que “en el sistema financer ha d’haver-hi més transparència en aquesta matèria i produir major divulgació per part dels inversors“. Per això, considera, “les empreses han d’oferir dades més coherents”.
Ribera ha reconegut que no ha tingut temps suficient per posar en marxa les mesures necessàries per lluitar contra el canvi climàtic – “M’he estavellat contra el temps” -, però creu que ha estat suficient per proposar una agenda política que ha propiciat que “el transatlàntic hagi començat a girar“.
Tot i que ha lamentat que s’estiguin incomplint els objectius de la Cimera de París, ha dit que des de llavors s’ha produït “una revolució interessant” que ha provocat que els governs assumeixin les seves responsabilitats i hagin començat a prendre mesures concretes, com en el cas de l’India, on s’ha començat a posar límits als cotxes. Ribera ha dit que “necessitem molts divendres socials pel clima” per “anar construint i deconstruint” un canvi de model que afectarà tots els àmbits de la vida.
Mentre que Nick Robins, professor de Finances Sostenibles de la London School of Economics, va exposar que “els governs i els bancs han de jugar un paper fonamental“. Segons la seva opinió, “el món de les finances ha de reconnectar amb els temes mediambientals“. Aquest expert va recordar que alguns països com França, Bèlgica o Polònia “ja han emès bons verds, i em consta que Espanya estudia la possibilitat de fer alguna cosa semblant“.