Descobreix les millors receptes per gaudir de les carxofes de temporada

Amb l’arribada de la tardor, lesĀ carxofesĀ arriben al punt mĆ xim de frescor i sabor, convertint-se en l’ingredient estrella de nombrosos plats. Des de la textura tendra fins al toc lleugerament amarg, aquest vegetal no nomĆ©s Ć©s versĆ til a la cuina, sinó que tambĆ© aporta grans beneficis per a la salut. A continuació, us proposem una selecció de receptes irresistibles que destaquen el millor de les carxofes de temporada. Perfectes per a qualsevol ocasió, aquestes preparacions us permetran gaudir de tot el potencial culinari d’aquest superaliment mediterrani.

1.Ā Carxofes a la brasa

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal grossa
  • Llimona

Instruccions:

  1. Preescalfa la graella a temperatura mitjana-alta.
  2. Neteja les carxofes tallant les puntes de les fulles i la tija. Si vols, pots tallar les carxofes per la meitat per facilitar-ne la cocció.
  3. ColĀ·loqueu les carxofes en un bol i ruixeu-les amb una mica d’oli d’oliva i unes gotes de llimona per evitar que s’oxidin.
  4. ColĀ·loca les carxofes a la graella durant uns 10-15 minuts per cada costat, fins que les fulles estiguin tendres i daurades.
  5. Serveix-ho amb una mica de sal grossa i un rajolĆ­ d’oli d’oliva. Les pots acompanyar amb una mica d’allioli.

2.Ā Carxofes confitades amb oli d’oliva

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • 500 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 2 alls
  • Farigola o romanĆ­ (opcional)
  • Sal i pebre al gust
  • Suc d’una llimona

Instruccions:

  1. Neteja les carxofes traient les fulles exteriors mĆ©s dures i tallant les puntes. Frega amb el suc de llimona perquĆØ no s’oxidin.
  2. Escalfeu l’oli d’oliva a foc lent en una paella profunda o cassola. Afegeix-hi les dents d’all i les herbes aromĆ tiques.
  3. Introdueix les carxofes a l’oli i deixa que es cuinin a foc molt baix durant uns 45 minuts o fins que estiguin completament tendres.
  4. Retira-ho del foc, escorre les carxofes i deixa-les reposar uns minuts abans de servir-les. Pots acompanyar-les amb pa torrat o utilitzar-les com a guarnició.

3.Ā Carxofes al forn amb pernil

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • 100 g de pernil serrĆ  a trossets
  • 2 alls
  • Oli d’oliva verge extra
  • Vi blanc (opcional)
  • Julivert fresc picat
  • Sal i pebre al gust

Instruccions:

  1. Preescalfeu el forn a 180°C.
  2. Neteja les carxofes i talla-les a quarts.
  3. En una paella, sofregiu l’all picat amb una mica d’oli d’oliva. Afegeix-hi el pernil i daura-ho lleugerament.
  4. ColĀ·loca les carxofes en una safata per a forn, afegeix el sofregit d’all i pernil per sobre, i ruixa-ho amb un rajolĆ­ de vi blanc si vols.
  5. Forneja durant 20-25 minuts o fins que les carxofes estiguin tendres i lleugerament daurades.
  6. Empolvora amb julivert fresc picat abans de servir.

4.Ā Carxofes fregides cruixents

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • Farina per arrebossar
  • Aigua amb gas molt freda (per fer tempura, opcional)
  • Oli per fregir
  • Sal i pebre al gust

Instruccions:

  1. Neteja les carxofes traient les fulles mƩs dures i tallant les puntes. Talla-les en lƠmines fines.
  2. Si vols fer una tempura, barreja aigua amb gas freda i una mica de farina en un bol fins a obtenir una massa lleugera. Si prefereixes un arrebossat mƩs simple, passa les carxofes directament per farina.
  3. Escalfa abundant oli en una paella a foc mitjĆ -alt.
  4. Fregiu les carxofes en tandes fins que estiguin daurades i cruixents. Escorreu-les sobre paper absorbent per eliminar l’excĆ©s d’oli.
  5. Empolvoreu amb sal i pebre abans de servir. Ideals com a aperitiu o acompanyament!

5.Ā Risotto de carxofes

Ingredients:

  • 4 carxofes
  • 200 g d’arròs Arbori o Carnaroli
  • 1 litre de brou de verdures
  • 1 ceba petita
  • 2 alls
  • 100 ml de vi blanc
  • 50 g de formatge parmesĆ  ratllat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust

Instruccions:

  1. Neteja les carxofes, treu les fulles dures i talla-les a lĆ mines fines.
  2. En una paella gran, sofregiu la ceba i l’all picats en oli d’oliva fins que estiguin tendres.
  3. Afegiu-hi les carxofes i cuineu-les durant uns minuts. Incorpora l’arròs i remou bĆ© perquĆØ s’impregni del sabor.
  4. Aboca el vi blanc i deixa que s’evapori.
  5. A poc a poc, afegeix el brou calent, cullerot a cullerot, remenant constantment. Afegeix-hi mĆ©s caldo a mesura que l’arròs l’absorbeixi.
  6. Quan l’arròs estigui cuit al dente (uns 18-20 minuts), retira del foc i afegeix-hi el formatge parmesĆ  ratllat. Remena bĆ© perquĆØ el risotto quedi cremós.
  7. Serveix calent, decorat amb una mica de julivert fresc si ho desitges.

Aquestes receptes són una manera deliciosa de gaudir de la carxofa durant la millor temporada.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.