Amb l’arribada de la tardor, lesĀ carxofesĀ arriben al punt mĆ xim de frescor i sabor, convertint-se en l’ingredient estrella de nombrosos plats. Des de la textura tendra fins al toc lleugerament amarg, aquest vegetal no nomĆ©s Ć©s versĆ til a la cuina, sinĆ³ que tambĆ© aporta grans beneficis per a la salut. A continuaciĆ³, us proposem una selecciĆ³ de receptes irresistibles que destaquen el millor de les carxofes de temporada. Perfectes per a qualsevol ocasiĆ³, aquestes preparacions us permetran gaudir de tot el potencial culinari d’aquest superaliment mediterrani.
1.Ā Carxofes a la brasa
Ingredients:
- 6 carxofes
- Oli d’oliva verge extra
- Sal grossa
- Llimona
Instruccions:
- Preescalfa la graella a temperatura mitjana-alta.
- Neteja les carxofes tallant les puntes de les fulles i la tija. Si vols, pots tallar les carxofes per la meitat per facilitar-ne la cocciĆ³.
- ColĀ·loqueu les carxofes en un bol i ruixeu-les amb una mica d’oli d’oliva i unes gotes de llimona per evitar que s’oxidin.
- ColĀ·loca les carxofes a la graella durant uns 10-15 minuts per cada costat, fins que les fulles estiguin tendres i daurades.
- Serveix-ho amb una mica de sal grossa i un rajolĆ d’oli d’oliva. Les pots acompanyar amb una mica d’allioli.
2.Ā Carxofes confitades amb oli d’oliva
Ingredients:
- 6 carxofes
- 500 ml d’oli d’oliva verge extra
- 2 alls
- Farigola o romanĆ (opcional)
- Sal i pebre al gust
- Suc d’una llimona
Instruccions:
- Neteja les carxofes traient les fulles exteriors mĆ©s dures i tallant les puntes. Frega amb el suc de llimona perquĆØ no s’oxidin.
- Escalfeu l’oli d’oliva a foc lent en una paella profunda o cassola. Afegeix-hi les dents d’all i les herbes aromĆ tiques.
- Introdueix les carxofes a l’oli i deixa que es cuinin a foc molt baix durant uns 45 minuts o fins que estiguin completament tendres.
- Retira-ho del foc, escorre les carxofes i deixa-les reposar uns minuts abans de servir-les. Pots acompanyar-les amb pa torrat o utilitzar-les com a guarniciĆ³.
3.Ā Carxofes al forn amb pernil
Ingredients:
- 6 carxofes
- 100 g de pernil serrĆ a trossets
- 2 alls
- Oli d’oliva verge extra
- Vi blanc (opcional)
- Julivert fresc picat
- Sal i pebre al gust
Instruccions:
- Preescalfeu el forn a 180Ā°C.
- Neteja les carxofes i talla-les a quarts.
- En una paella, sofregiu l’all picat amb una mica d’oli d’oliva. Afegeix-hi el pernil i daura-ho lleugerament.
- ColĀ·loca les carxofes en una safata per a forn, afegeix el sofregit d’all i pernil per sobre, i ruixa-ho amb un rajolĆ de vi blanc si vols.
- Forneja durant 20-25 minuts o fins que les carxofes estiguin tendres i lleugerament daurades.
- Empolvora amb julivert fresc picat abans de servir.
4.Ā Carxofes fregides cruixents
Ingredients:
- 6 carxofes
- Farina per arrebossar
- Aigua amb gas molt freda (per fer tempura, opcional)
- Oli per fregir
- Sal i pebre al gust
Instruccions:
- Neteja les carxofes traient les fulles mĆ©s dures i tallant les puntes. Talla-les en lĆ mines fines.
- Si vols fer una tempura, barreja aigua amb gas freda i una mica de farina en un bol fins a obtenir una massa lleugera. Si prefereixes un arrebossat mƩs simple, passa les carxofes directament per farina.
- Escalfa abundant oli en una paella a foc mitjĆ -alt.
- Fregiu les carxofes en tandes fins que estiguin daurades i cruixents. Escorreu-les sobre paper absorbent per eliminar l’excĆ©s d’oli.
- Empolvoreu amb sal i pebre abans de servir. Ideals com a aperitiu o acompanyament!
5.Ā Risotto de carxofes
Ingredients:
- 4 carxofes
- 200 g d’arrĆ²s Arbori o Carnaroli
- 1 litre de brou de verdures
- 1 ceba petita
- 2 alls
- 100 ml de vi blanc
- 50 g de formatge parmesĆ ratllat
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
Instruccions:
- Neteja les carxofes, treu les fulles dures i talla-les a lĆ mines fines.
- En una paella gran, sofregiu la ceba i l’all picats en oli d’oliva fins que estiguin tendres.
- Afegiu-hi les carxofes i cuineu-les durant uns minuts. Incorpora l’arrĆ²s i remou bĆ© perquĆØ s’impregni del sabor.
- Aboca el vi blanc i deixa que s’evapori.
- A poc a poc, afegeix el brou calent, cullerot a cullerot, remenant constantment. Afegeix-hi mĆ©s caldo a mesura que l’arrĆ²s l’absorbeixi.
- Quan l’arrĆ²s estigui cuit al dente (uns 18-20 minuts), retira del foc i afegeix-hi el formatge parmesĆ ratllat. Remena bĆ© perquĆØ el risotto quedi cremĆ³s.
- Serveix calent, decorat amb una mica de julivert fresc si ho desitges.
Aquestes receptes sĆ³n una manera deliciosa de gaudir de la carxofa durant la millor temporada.