Descobreix les millors receptes per gaudir de les carxofes de temporada

Amb l’arribada de la tardor, lesĀ carxofesĀ arriben al punt mĆ xim de frescor i sabor, convertint-se en l’ingredient estrella de nombrosos plats. Des de la textura tendra fins al toc lleugerament amarg, aquest vegetal no nomĆ©s Ć©s versĆ til a la cuina, sinĆ³ que tambĆ© aporta grans beneficis per a la salut. A continuaciĆ³, us proposem una selecciĆ³ de receptes irresistibles que destaquen el millor de les carxofes de temporada. Perfectes per a qualsevol ocasiĆ³, aquestes preparacions us permetran gaudir de tot el potencial culinari d’aquest superaliment mediterrani.

1.Ā Carxofes a la brasa

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal grossa
  • Llimona

Instruccions:

  1. Preescalfa la graella a temperatura mitjana-alta.
  2. Neteja les carxofes tallant les puntes de les fulles i la tija. Si vols, pots tallar les carxofes per la meitat per facilitar-ne la cocciĆ³.
  3. ColĀ·loqueu les carxofes en un bol i ruixeu-les amb una mica d’oli d’oliva i unes gotes de llimona per evitar que s’oxidin.
  4. ColĀ·loca les carxofes a la graella durant uns 10-15 minuts per cada costat, fins que les fulles estiguin tendres i daurades.
  5. Serveix-ho amb una mica de sal grossa i un rajolĆ­ d’oli d’oliva. Les pots acompanyar amb una mica d’allioli.

2.Ā Carxofes confitades amb oli d’oliva

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • 500 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 2 alls
  • Farigola o romanĆ­ (opcional)
  • Sal i pebre al gust
  • Suc d’una llimona

Instruccions:

  1. Neteja les carxofes traient les fulles exteriors mĆ©s dures i tallant les puntes. Frega amb el suc de llimona perquĆØ no s’oxidin.
  2. Escalfeu l’oli d’oliva a foc lent en una paella profunda o cassola. Afegeix-hi les dents d’all i les herbes aromĆ tiques.
  3. Introdueix les carxofes a l’oli i deixa que es cuinin a foc molt baix durant uns 45 minuts o fins que estiguin completament tendres.
  4. Retira-ho del foc, escorre les carxofes i deixa-les reposar uns minuts abans de servir-les. Pots acompanyar-les amb pa torrat o utilitzar-les com a guarniciĆ³.

3.Ā Carxofes al forn amb pernil

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • 100 g de pernil serrĆ  a trossets
  • 2 alls
  • Oli d’oliva verge extra
  • Vi blanc (opcional)
  • Julivert fresc picat
  • Sal i pebre al gust

Instruccions:

  1. Preescalfeu el forn a 180Ā°C.
  2. Neteja les carxofes i talla-les a quarts.
  3. En una paella, sofregiu l’all picat amb una mica d’oli d’oliva. Afegeix-hi el pernil i daura-ho lleugerament.
  4. ColĀ·loca les carxofes en una safata per a forn, afegeix el sofregit d’all i pernil per sobre, i ruixa-ho amb un rajolĆ­ de vi blanc si vols.
  5. Forneja durant 20-25 minuts o fins que les carxofes estiguin tendres i lleugerament daurades.
  6. Empolvora amb julivert fresc picat abans de servir.

4.Ā Carxofes fregides cruixents

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • Farina per arrebossar
  • Aigua amb gas molt freda (per fer tempura, opcional)
  • Oli per fregir
  • Sal i pebre al gust

Instruccions:

  1. Neteja les carxofes traient les fulles mƩs dures i tallant les puntes. Talla-les en lƠmines fines.
  2. Si vols fer una tempura, barreja aigua amb gas freda i una mica de farina en un bol fins a obtenir una massa lleugera. Si prefereixes un arrebossat mƩs simple, passa les carxofes directament per farina.
  3. Escalfa abundant oli en una paella a foc mitjĆ -alt.
  4. Fregiu les carxofes en tandes fins que estiguin daurades i cruixents. Escorreu-les sobre paper absorbent per eliminar l’excĆ©s d’oli.
  5. Empolvoreu amb sal i pebre abans de servir. Ideals com a aperitiu o acompanyament!

5.Ā Risotto de carxofes

Ingredients:

  • 4 carxofes
  • 200 g d’arrĆ²s Arbori o Carnaroli
  • 1 litre de brou de verdures
  • 1 ceba petita
  • 2 alls
  • 100 ml de vi blanc
  • 50 g de formatge parmesĆ  ratllat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust

Instruccions:

  1. Neteja les carxofes, treu les fulles dures i talla-les a lĆ mines fines.
  2. En una paella gran, sofregiu la ceba i l’all picats en oli d’oliva fins que estiguin tendres.
  3. Afegiu-hi les carxofes i cuineu-les durant uns minuts. Incorpora l’arrĆ²s i remou bĆ© perquĆØ s’impregni del sabor.
  4. Aboca el vi blanc i deixa que s’evapori.
  5. A poc a poc, afegeix el brou calent, cullerot a cullerot, remenant constantment. Afegeix-hi mĆ©s caldo a mesura que l’arrĆ²s l’absorbeixi.
  6. Quan l’arrĆ²s estigui cuit al dente (uns 18-20 minuts), retira del foc i afegeix-hi el formatge parmesĆ  ratllat. Remena bĆ© perquĆØ el risotto quedi cremĆ³s.
  7. Serveix calent, decorat amb una mica de julivert fresc si ho desitges.

Aquestes receptes sĆ³n una manera deliciosa de gaudir de la carxofa durant la millor temporada.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreƧa electrĆ²nica no es publicarĆ . Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
IntroduĆÆu una adreƧa electrĆ²nica vĆ lida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.