Descobreix les millors receptes de cargols: tradició, sabor i autenticitat de la cuina catalana

Els cargols són un element central en la cuina catalana i es poden trobar en nombroses receptes, des de les més senzilles fins a les més elaborades. Aquest ingredient tan humil ha estat una part important de la dieta mediterrània durant segles, apreciat no només per la seva abundància, sinó també per la seva capacitat d’adaptar-se a diferents tipus de preparacions.

A Catalunya, els cargols s’han convertit en un plat emblemàtic, amb receptes tan icòniques com els cargols a la llauna, que són coneguts per la seva senzillesa i el seu intens sabor, o els cargols a la gormanda, una preparació més contundent, que inclou elements com l’all, el bitxo i la farina per crear una textura deliciosa i una capa cruixent al voltant dels cargols. Altres variacions, com els cargols amb conill o els cargols a la pebrada, incorporen carns i salses riques que augmenten la complexitat del plat i el converteixen en una autèntica festa de sabors.

A cada recepta, els cargols es preparen seguint un procés de neteja rigorós, sovint bullits diverses vegades, i després cuinats amb ingredients simples però de gran sabor, com el vi, el pebre, les herbes aromàtiques o la botifarra. Aquestes preparacions no només reflecteixen la creativitat de la cuina catalana, sinó també el profund respecte per les tradicions i la terra. Els cargols són sovint el plat protagonista en esdeveniments familiars o celebracions festives, simbolitzant la riquesa d’una cuina que aprofita tot allò que ofereix la natura.

A continuació, trobaràs algunes de les receptes més tradicionals de cargols, cadascuna amb el seu propi toc distintiu, però totes amb un denominador comú: la passió per mantenir viva la cultura gastronòmica catalana.

1. Cargols a la llauna

Aquest és un plat senzill, però molt saborós. És típic de les comarques de Lleida.

Ingredients:

  • 1 kg de cargols
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal grossa
  • Pebre negre
  • Alls (opcional)
  • Julivert (opcional)
  • Vinagre (opcional)
  • Llonganissa, botifarra, o altres embotits (opcional)

Elaboració:

  1. Preparació dels cargols: Primer, has de netejar molt bé els cargols, deixant-los dejunar durant almenys 24 hores perquè purguin. Renta’ls diverses vegades amb aigua freda i sal.
  2. Cocció a la llauna: Escalfa el forn a uns 180-200 °C. Col·loca els cargols, amb la closca cap avall, en una llauna o safata de forn. Afegeix sal grossa i un bon raig d’oli d’oliva per sobre. Pots afegir-hi pebre negre o picant si ho desitges.
  3. Opcional: Si vols, pots afegir-hi alls tallats i julivert picat, així com llonganissa o botifarra per acompanyar.
  4. Fornejar: Posa la llauna al forn durant uns 15-20 minuts, fins que els cargols quedin cruixents per fora.
  5. Servir: Serveix els cargols calents amb una mica de vinagreta o allioli per acompanyar.

2. Cargols a la catalana (amb salsa)

Aquesta versió és més elaborada, amb una salsa saborosa.

Ingredients:

  • 1 kg de cargols
  • 1 ceba gran
  • 4-5 tomàquets madurs
  • 2 alls
  • Fulles de llorer
  • Pebre vermell dolç
  • Bitxo o pebre vermell picant (opcional)
  • Vi blanc (mig got)
  • 1 tros de botifarra negra
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre
  • Julivert (opcional)

Elaboració:

  1. Neteja i preparació: Neteja i escalda els cargols abans de començar a cuinar. Vull els cargons en aigua freda i a foc lent perquè sortin de la closca. Un cop estiguin morts puja el foc i deixa’ls bullir uns 10-15 minuts
  2. Sofregit: En una cassola gran, sofregeix la ceba picada amb oli d’oliva fins que estigui daurada. Afegeix-hi els alls picats i el llorer.
  3. Tomàquets: Ratlla els tomàquets madurs i afegeix-los al sofregit. Deixa que es cogui fins que la salsa redueixi i es concentri, uns 10 minuts.
  4. Condiments: Afegeix el pebre vermell dolç i, si t’agrada el picant, una mica de bitxo. Remena bé.
  5. Cargols: Afegeix els cargols a la cassola i remena perquè agafin els sabors. Després, afegeix el vi blanc i deixa-ho reduir durant uns 5 minuts.
  6. Botifarra i cocció final: Afegeix la botifarra negra tallada a trossos i deixa coure a foc lent durant uns 20-30 minuts fins que els cargols absorbeixin bé la salsa. Afegeix sal i pebre al gust.
  7. Servir: Serveix els cargols calents amb pa per sucar la salsa.

3. Cargols a la pebrada

Un plat amb molt de caràcter, gràcies a la salsa de pebre.

Ingredients:

  • 1 kg de cargols
  • 4 grans d’all
  • 1 ceba gran
  • 4 tomàquets madurs
  • 2 cullerades de pebre negre
  • 1 copa de vi negre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Fulles de llorer
  • Sal

Elaboració:

  1. Preparació dels cargols: Neteja i escalda els cargols.
  2. Sofregit de ceba i all: En una cassola, fregeix la ceba picada amb oli d’oliva fins que quedi ben daurada. Afegeix-hi els alls picats i deixa’ls daurar.
  3. Sofregit de tomàquet: Afegeix el tomàquet ratllat i les fulles de llorer. Deixa cuinar fins que la salsa redueixi.
  4. Pebre: Afegeix les dues cullerades de pebre negre, remenant bé perquè es barregi amb la salsa.
  5. Cargols i vi: Afegeix els cargols i el vi negre. Remena bé i deixa coure a foc baix durant uns 20-25 minuts. Corregeix de sal al final.
  6. Servir: Serveix els cargols amb la salsa de pebre i una mica de pa per sucar.

4. Cargols amb conill

Una combinació clàssica de cargols i carn de conill, molt típica a les zones rurals.

Ingredients:

  • 1 kg de cargols
  • 1 conill tallat a trossos
  • 2 cebes
  • 4 tomàquets madurs
  • 4 grans d’all
  • Fulles de llorer
  • 1 copa de vi blanc
  • 1 bitxo (opcional)
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal, pebre, julivert

Elaboració:

  1. Preparació dels cargols: Neteja i escalda els cargols.
  2. Cocció del conill: En una cassola, sofregeix els trossos de conill amb oli d’oliva fins que quedin ben daurats. Retira’ls de la cassola i reserva’ls.
  3. Sofregit de ceba i all: A la mateixa cassola, afegeix la ceba picada i l’all. Sofregeix fins que estigui daurat.
  4. Tomàquet i vi: Afegeix el tomàquet ratllat, les fulles de llorer i el bitxo (opcional). Després afegeix el vi blanc i deixa que es redueixi.
  5. Cargols i conill: Torna a posar el conill a la cassola i afegeix els cargols. Deixa cuinar tot plegat a foc lent durant uns 30 minuts, remenant de tant en tant.
  6. Servir: Serveix els cargols i el conill amb una mica de julivert per sobre i acompanya-ho de pa.

5. Cargols amb botifarra

Un altre plat molt típic, que combina la intensitat dels cargols amb el gust de la botifarra negra.

Ingredients:

  • 1 kg de cargols
  • 2 botifarres negres
  • 2 cebes
  • 4 tomàquets madurs
  • 4 grans d’all
  • 1 copa de vi ranci
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre
  • Fulles de llorer

Elaboració:

  1. Preparació dels cargols: Neteja i escalda els cargols.
  2. Sofregit de ceba i all: En una cassola, fregeix la ceba picada amb oli d’oliva fins que estigui ben daurada. Afegeix els alls picats i les fulles de llorer.
  3. Tomàquet i vi: Afegeix el tomàquet ratllat i deixa cuinar fins que redueixi. Afegeix el vi ranci i deixa que es redueixi.
  4. Botifarra i cargols: Afegeix les botifarres negres tallades a rodanxes i els cargols. Deixa coure a foc lent durant uns 20-25 minuts, fins que els cargols estiguin impregnats dels sabors.
  5. Servir: Serveix els cargols amb botifarra negra ben calents.

6. Cargols a la Gormanda

Ingredients:

  • 1,5 kg de cargols
  • 100 gr de cansalada
  • 4 grans d’all
  • 1 bitxo picant
  • 1 cullerada de farina
  • Pebre negre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal, llorer, farigola i romaní

Elaboració:

  1. Neteja dels cargols: Renta molt bé els cargols i deixa’ls escórrer.
  2. Sofregit: En una cassola, escalfa l’oli i afegeix el llorer, i les altres herbes aromàtiques, els alls sense pelar, la cansalada a daus i el bitxo. Afegeix els cargols i remena de tant en tant perquè es facin de manera uniforme.
  3. Condiments: Quan els cargols estiguin mig cuits, afegeix sal, pebre i la meitat de la farina. Continua remenant perquè no s’enganxin a la cassola.
  4. Finalització: Afegeix la resta de la farina i deixa-ho coure tot plegat uns minuts més, fins que els cargols estiguin ben fets.
  5. Acompanyament: Pots servir-los amb allioli o una vinagreta per potenciar-ne el sabor.

Aquest plat és un autèntic clàssic a moltes llars catalanes, especialment acompanyat amb un bon vi. És una recepta senzilla però molt saborosa, perfecta per compartir en ocasions especials​

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.