El “desacoblament” mundial que la guerra a Ucraïna està produint

Els mitjans de comunicació i comentaristes parlen molt des de l’inici de l’ofensiva russa contra Ucraïna que la guerra pot suposar un canvi de rumb de la història de la humanitat.

De moment, el que més aviat sembla, observant la magnitud de la reacció econòmica d’Occident contra Rússia, és que el conflicte suposa un punt de no retorn per a les relacions entre Moscou i Occident, almenys mentre Vladimir Putin continuï sent president de la Federació de Rússia.

En tallar pràcticament tots els vincles econòmics amb Rússia, el món occidental (considerat com la suma dels països anglosaxons, de la Unió Europea i els seus aliats culturalment similars) accelera de sobte un procés que feia anys que es produïa a càmera lenta.

Es tracta del desacoblament (de l’anglès “decoupling”) de l’economia mundial en dos sistemes independents: l’occidental i aquell promogut per la Xina.

El primer està basat encara en l’ordre promogut pels Estats Units després de la Segona Guerra Mundial, i té com a principis el lliure mercat i la democràcia liberal. El segon té com a principal objectiu desfer-se de qualsevol dependència del primer, promovent també un model polític alternatiu basat en la supremacia absoluta de l’autoritat estatal.

Rússia no és sinó una peça d’aquest fenomen de desacoblament, ni tan sols la més important, però actualment sí la més evident.

Les economies russa i occidental fa temps que trenquen vincles. Una tendència que s’inicià de forma marcada amb la precedent crisi ucraïnesa i l’annexió de Crimea el 2014.

Llavors, els bancs occidentals ja reduïren la seva exposició a les institucions financeres russes en un 80%, relata l’economista i columnista del Financial Times Rana Foroohar. La seva participació en les altres empreses russes ha baixat a la meitat durant el mateix període.

Les noves sancions porten la desconnexió econòmica a un nivell gairebé absolut. I és que la intenció de molts països occidentals és “l’esfondrament de l’economia russa”. Així ho ha afirmat el mateix ministre de l’economia francès, Bruno Le Maire.

Rússia també portava anys treballant per reduir la seva dependència d’Occident

Deixant de banda el perill polític que comporta aquest posicionament (contra-sancions russes sobre el subministrament de gas a Europa, sensació d’acorralament d’un Putin paranoic, etc.), en termes purament econòmics cal dir que Rússia també portava anys treballant per reduir la seva dependència d’Occident.

El nou règim de sancions tindrà l’efecte d’accelerar dramàticament aquest procés, incrementant la dependència russa de la Xina.

Pequín no ha dubtat ni un sol moment a aprofitar l’actual oportunitat per avançar en el seu propi projecte d’un món post-dòlar

La Xina necessita el gas rus, però també nombroses matèries primeres, armament i aparells de fabricació russa. El seu posicionament fins ara revela que Xi Jinping no té cap intenció de deixar Putin al descobert.

Previsiblement, quan més dures siguin les sancions occidentals, major serà el suport xinès a Rússia, ja que podrà presentar com a arguments l’imperialisme nord-americà o inclús un intent de canvi de règim a Moscou.

Tan sols unes setmanes abans de la invasió d’Ucraïna, Rússia i la Xina obriren una nova pàgina en les seves relacions a l’anunciar una “amistat sense límits”. A escassos dies de l’ofensiva, Pequín aixecà també el veto a les importacions de blat rus, i signà un nou acord a llarg termini amb Gazprom per al subministrament de gas.

Ja el 2019, els dos països acordaren prescindir del dòlar en totes les transaccions comercials mútues.

És evident que la visió de la Xina és fer de Rússia un dels seus principals estats dependents, un objectiu que els russos no comparteixen en absolut però en el qual Xi Jinping treballa infatigablement des de fa anys, per exemple amb la seva iniciativa de les noves rutes de la seda.

Les pròpies decisions de Putin, sumades a la manca de iniciatives d’Occident durant anys, empenyen cada cop més a Rússia pel camí de la dependència de la Xina. Un camí que a Europa tampoc l’interessa en absolut.

La visió de la Xina és fer de Rússia un dels seus principals estats dependents Click To Tweet

Estàs disposat tu, o els teus fills o néts a anar a la guerra per Ucraïna?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.