La crisi del Covid-19 arreu del món (3): una oportunitat per a Taiwan ?

Malgrat haver estat expulsat de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per la pressió de la Xina, Taiwan s’ha convertit en un referent mundial de la lluita contra el coronavirus. Països d’arreu del món, des de Israel a Nova Zelanda, paren atenció a com Taipei ha afrontat la crisi per planificar la seva pròpia resposta.

Malgrat la proximitat tant geogràfica com econòmica amb la Xina continental, Taiwan tan sols té comptabilitzats uns 400 casos del virus. El país compta amb l’avantatge incontestable de ser una illa, però com ha quedat patent amb el Regne Unit, que ja és un dels 6 països més afectats del món, això no és cap garantia.

Què ha fet doncs aquest país de 23 milions d’habitants, darrer refugi dels nacionalistes xinesos oposats al règim comunista de Mao Zedong, per combatre amb tant d’èxit el virus?

La lluita de Taiwan contra el coronavirus començà quan a Europa aquest nom era totalment desconegut pel gran públic. El 31 de desembre del 2019 el govern de Taipei decidí controlar tots els passatgers provinents de Wuhan. Fou el mateix dia en que les autoritats locals reberen la primera noticia de l’existència del virus.

Uns dies més tard, l’OMS llançà la primera alerta que recollia que el nou coronavirus era contagiós entre humans. En aquell moment, Taiwan ja havia establert un «centre de comandament de l’epidèmia» encarregat de seguir l’evolució del virus i prendre mesures de protecció pels seus habitants.

Taiwan ha estat un dels pocs països (pràcticament tots asiàtics) que han respost de forma ràpida i eficaç a la pandèmia del coronavirus. El seu model s’ha basat en la contenció agressiva, la quarantena i mesures de detecció precoç que han limitat de forma dràstica els contagis al sí del país.

Taiwan ha aconseguit contenir el virus sense recórrer a mesures dràstiques com el confinament de la població.

Taiwan ha aconseguit contenir el virus sense recórrer a mesures dràstiques com el confinament de la població Click To Tweet

Les mesures de prevenció de l’illa arribaren al punt culminant el passat 19 de març, quan l’estat avançat de propagació del virus arreu del món portà les autoritats taiwaneses a tancar les seves fronteres a tots els no residents. Era la única forma possible per evitar una onada massiva de contagis per importació d’altres països.

A les Filipines, illes veïnes de Taiwan, un brot de coronavirus a la capital, Manila, s’ha escapat de control, col·lapsat els hospitals i escampat el pànic arreu del país. A Europa i els Estats Units, els casos ja superen el milió i mig, i els morts, els de tot l’Àsia combinada. Malauradament per aquests països, el model de Taiwan, basat en la prevenció, resulta inútil.

Però Taiwan no es contenta amb la contenció del virus dins de les seves fronteres, sinó que ha llançat una campanya global d’ajuda i consell als països més afectats. Una campanya que no és gens ben vista per la Xina ni l’OMS, cada cop més sota la influència de Pequín.

Segons relata la BBC, l’organització internacional especialitzada en la salut impedeix que Taiwan participi en reunions de coordinació, evita compartir determinades informacions i ignora les advertències, idees i consells que els experts de Taiwan li transmeten.

Malgrat la marginació que viu, el 1 d’abril, Taiwan anuncià una donació de 10 milions de mascaretes als Estats Units, onze països europeus i altres aliats diplomàtics. Un segon enviament de 6 milions més d’unitats està previst.

Per a la petita illa, la pandèmia és també una oportunitat per recuperar una mica de participació en les institucions internacionals. Actualment, tant sols una quinzena de països reconeixen la independència de Taiwan. Des dels anys 60, Taiwan ha progressivament anat perdent aliats i socis per la pressió de la Xina comunista.

Més informació a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.