La crisi del Covid-19 arreu del món (1): al Regne Unit de Boris Johnson la realitat es va imposant poc a poc

Una setmana després del polèmic discurs de Boris Johnson en que assumia que el Regne Unit patiria de ple la crisi del Covid-19, i que moltes famílies perdrien els seus éssers estimats, el premier s’ha vist obligat a canviar d’estratègia.

De l’intent desesperat de minimitzar l’impacte sobre l’economia britànica, Johnson està progressivament passant al model d’Europa continental consistent en el confinament. Tot i que aquesta mesura de moment no s’ha anunciat, el Regne Unit va seguint els mateixos passos que Itàlia, França i Espanya amb el tancament d’escoles, bars i restaurants o la recomanació de sortir de casa el mínim possible.

Recordem que encara la setmana passada, països com Alemanya i el Regne Unit apostaven per una desconcertant estratègia de «contagis controlats». La cancellera Angela Merkel, per exemple, assumia que entre el 60 i el 70% de la població alemanya resultaria infectada, afegint que no preveia tancar les fronteres del seu país. Menys d’una setmana després, el govern federal alemany anunciava exactament el contrari.

Si bé Alemanya ha fet marxa enrere de forma relativament ràpida davant l’explosió del nombre de casos els darrers dies, el Regne Unit sembla no haver encara assumit que la seva economia patirà una forta sotragada. El passat 20 de març, Johnson seguia insistint que el govern revisaria «cada mes» la situació per veure no si calia endurir les mesures, sinó relaxar-les.

Les conseqüències del retard del Regne Unit no s’han fet esperar. Segons publicava el 21 de març el diari ABC, el ritme de morts al Regne Unit ja supera els d’Itàlia. En aquest darrer país, un cop arribats als 10 morts, l’augment mitjà ha estat del 35% diari, mentre que al Regne Unit és del 50% (a Espanya, del 49%).

Les mesures de Johnson li han costat les crítiques de nombrosos polítics i dels experts en salut pública. Costa d’entendre com un home tan culte (té amplis coneixements de grec i llatí, i ha escrit entre altres llibres una biografia de Winston Churchill) no vegi més enllà del cost econòmic del coronavirus a curt termini.

De fet, és desconcertant que Johnson, que com diversos periodistes expliquen, s’emmiralla en la figura de Churchill i està obsessionat amb la idea de deixar un llegat al Regne Unit, no hagi sabut erigir-se com el gran home d’estat en l’hora fosca que s’acosta.

Johnson ha de decidir encara si salva el seu país del virus o salva l’economia per uns quants dies més. Però degut el retard que ha pres i la seva aparent incapacitat de veure la visió de conjunt, no tindrà altre opció que acabar penjant el cartell de «tancat» a la City de Londres ben aviat.

Les conseqüències del retard no s’han fet esperar: el ritme de morts al Regne Unit ja supera el de Itàlia Click To Tweet

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.