Planificació i concertació
- La magnitud i complexitat de les crisis acumulades lāestat de permacrisi en la que vivim, demana una metodologia especĆfica per abordar la seva resolució, basada en la concertació publicoprivada, la planificació indicativa (dāobligat compliment per a lāadministració i de carĆ cter orientatiu per al sector privat) i el pressupost base zero per procedir a una reordenació justa i racional dels recursos disponibles, elaborant un nou pressupost sense considerar en principi les xifres de lāexercici anterior. Dāaquesta manera sāidentifiquen les despeses inĆŗtils i excessives i es fixen les noves prioritats.
Ā Dues reformes bĆ siques:
- Reforma de la fiscalitat catalana per fer-la mĆ©s justaĀ i racional. ComportarĆ com a mĆnim: (1) la reducció de lāIRPF en els nivells mĆ©s baixos dāingressos, de manera que tinguin un dels millors tractes fiscals de tota Espanya en lloc de ser dels pitjors, com fins ara. (2) Reducció de lāimpost per patrimoni. No pot ser que el 45% dels ingressos de tot lāEstat del perĆode 2014-2019 dāaquest impost sāhagi pagat a Catalunya. Aquesta proporció ha de reduir-se al 20%, Ć©s a dir, menys de la meitat. (3) Revisió, reducció i adequació dels impostos especials sota criteris de rendiment, racionalitat i no perjudicar lāeconomia productiva. Ćs el cas del nou impost sobre el CO2, que tal com estĆ plantejat ve a ser una doble imposició que pot provocar la deslocalització d’indĆŗstries de Catalunya i la dissuasió per a noves instalĀ·lacions.
- Reforma de lāenvellida i ineficient administració catalana.Ā Es durĆ a terme una reducció important dels instituts i organismes autònoms, per supressió i fusió dels actuals. Un cop efectuada aquesta racionalització, es procedirĆ a la renovació de tots els cĆ rrecs pĆŗblics dels organismes que continuĆÆn. Es definirĆ , un nou model dāadministració per a la Generalitat, possiblement fonamentat en lāAgĆØncia PĆŗblica dirigit a aconseguir una mĆ©s gran eficiĆØncia, eficĆ cia i economia de gestió i una millor adaptació a la complexitat de la realitat.
 Natalitat, població, envelliment i immigració
- El problema mĆ©s greu que tĆ© Catalunya a llarg termini Ć©s la seva baixa natalitat i l’envelliment, accelerat de la seva població, que obeeix en les seves 2/3 parts a la insuficiĆØncia dels naixements. Aquesta dinĆ mica Ć©s incompatible amb assolir una bona productivitat a llarg termini i amb la sostenibilitat de l’estat del benestar i del sistema pĆŗblic de pensions, que a mĆ©s, en el cas Catalunya, Ć©s deficitari. Corregir aquest gravĆssimĀ problema i afavorir la natalitat tĆ© a veure amb moltes condicions que s’han de regular a travĆ©s d’un Pla que tingui com a eix la famĆlia. Ćs un suĆÆcidi colĀ·lectiu que, mentre que no hi ha ajudes per part de la Generalitat per a les famĆlies amb fills, l’avortament, que tĆ© una importĆ ncia negativa extraordinĆ ria en relació amb la natalitat catalana, sigui subvencionat al 100%. El flux immigratori que estĆ rebent Catalunya Ć©s impossible de sostenir, genera una Ā demanda excessiva sobre lāhabitatge i els serveis pĆŗblics, i estimula el creixement del sector de baixa productivitat i baixos salaris. Sāha de fer efectiva la seva regulació i adaptació a les necessitats del paĆs.
Prou de gestionar la pobresa. El que cal Ʃs eradicar-la
- A Catalunya hi viuen prop de mig milió de persones en situació de pobresa material extrema. Dāaltra banda, un 21,7% viu per sota del llindar de pobresa, mentre l’exclusió social assoleix el 29,1%, 6 punts superior a la mitjana espanyola, i mĆ©s gran que Madrid (22,3%). Catalunya i les CanĆ ries són les comunitats autònomes amb un major nivell d’exclusió el 2021. Els factors mĆ©s decisius de l’exclusió social són, per aquest ordre: la pobresa greu, l’absĆØncia d’ingressos, la pobresa menys greu, la manca de feina, ser estranger i constituir una famĆlia amb fills. Ćs una situació inacceptable que ha de ser immediatament corregida.
- La Renda Garantida de la Generalitat tan sols arriba a menys del 10% dels catalans en risc de pobresa, i menys del 30% de les llars en situació de pobresa greu. Ćs necessari actuar per (1) unificar aquest ajut ambĀ lāIngrĆ©s MĆnim Vital del Govern espanyol. (2) AssolirĀ una xifra de protecció superior a la mitjana espanyola per a la pobresa relativa (12%) i cobrir el 100% de la pobresa greu.
- 90.000 nens i joves estan en situació de pobresa a Catalunya. El Pla de la Generalitat per abordar aquest problema, que preveu 250 milions, Ć©s insuficient: cal un nou pla integral dotat amb 370 milions dāeuros, dut a terme amb la participació i cogestió de les entitats de la societat civil que treballen en aquest Ć mbit.
Serveis Socials
- Reducció de la burocrĆ cia, amb la concertació amb les entitats del tercer sector i dāiniciativa social de reconeguda eficĆ cia, i millora de la relació entre pressupost assignat i recursos finalistes, que arriben en forma de prestacions econòmiques o de servei al pĆŗblic objectiu. Facilitar el primer contacte de les famĆlies als Serveis Socials. Incrementar els recursos de personal per prestar un servei mĆ©s diligent i efectiu.
- Situar el percentatge de persones que tenen dret a la dependĆØncia a Catalunya i no la perceben, en una xifra superior a la mitjana espanyola (14%), com a pas urgent per assolir la plena normalització. Ćs necessĆ ria una revisió de la definició dels diversos nivells de dependĆØncia.
- Reforma integral de les residĆØncies dirigida a millorar les condicions de les existents i augmentar el nombre de places. SerĆ un criteri bĆ sic que sāorganitzin amb les unitats de convivĆØncia de 15 persones i un 75% dāhabitacions individuals. La prioritat, però, serĆ incentivar que la persona gran pugui ser ben atesa romanent amb la seva famĆlia o a la seva llar, aplicant mĆ©sĀ recursos econòmics i assistĆØncia domiciliĆ ria, en el marc de la concertació entre la Generalitat i la iniciativa social. UrgĆØncia dāaugmentar la dotació en personal sanitari, metges, infermeres i auxiliars dāinfermeria, en la quantia adequada a la demanda.
