Compareixença de Torra sobre el coronavirus: nada con sifón

Després d’un mes i mig de silenci des que es van produir a Espanya els primers casos de coronavirus, a principis de febrer, el govern de Catalunya ha fet una compareixença per a no dir res que ja no coneguéssim i que no s’estigués fent.

Avui dia 11 de març ha comparegut el president Joaquim Torra acompanyat de la Consellera de Sanitat, Alba Vergés, i del Conseller d’Interior, Miquel Buch, per explicar la situació a Catalunya i anunciar les mesures que el govern català havia decidit prendre.

Les intervencions, però, s’han reduït a presentar el que ja havia anunciat el govern espanyol.

Concretament, la suspensió dels esdeveniments que congreguin més de 1.000 persones i limitar a un terç de la capacitat aquells que se situen per sota d’aquella xifra. També la suspensió de totes les pràctiques docents en tot l’àmbit de la salut. Han anunciat que aquestes mesures entraran en vigor a partir d’aquest dijous, cosa que ja havia estat anunciada ahir pel Ministre de Sanitat, Salvador Illa. L’única novetat pot ser que s’estendran al llarg de 15 dies. Com a única cosa específica s’ha apuntat que s’aprovarà una partida econòmica extraordinària per reforçar el sistema de salut, cosa d’altra banda evident donat la major despesa que s’està produint, i el fet que s’estigui treballant amb un pressupost prorrogat.

De la roda de premsa també es desprèn que fins aquest moment Catalunya només estava en fase de prealerta. És escandalós que aquesta fos la qualificació oficial en l’àmbit de l’administració catalana quan ja fa dies que es constata la dimensió del problema.

El resultat de tot plegat és lamentable perquè demostra la manca d’iniciativa i capacitat del govern de Catalunya, tant pel retard com per l’absència de mesures específiques. Una de les omissions més importants en aquesta compareixença és que no hi ha hagut cap referència a mesures econòmiques que puguin pal·liar el fort impacte que ja està tenint, especialment en el sector del turisme i l’hosteleria i dels treballadors autònoms, que en alguns casos és dramàtic perquè no tenen la protecció de la qual disposen els assalariats.

Cal recordar que la naturalesa de l’impacte econòmic que està generant el coronavirus resulta particularment adversa per a aquelles economies que tenen una estructura sectorial més intensiva en manufactures i depenen més de l’exportació. Com és el cas de la Xina, el Japó, Alemanya o Itàlia, i cas també de l’economia catalana que és essencialment exportadora. Aquest fet i la importància del turisme determinen un fortíssim impacte sobre el que la Generalitat encara no ha dit res i ho remet al futur.

Les intervencions de la consellera de Sanitat són més preocupants que altra cosa, perquè de manera irresponsable ha afirmat que “aquests 15 dies (es refereix a la limitació d’actes massius) ens ajudaran a controlar molt bé aquesta epidèmia”. Tothom sap, d’acord amb els models i previsions, que el creixement dels afectats, i per tant dels casos que fan necessari l’ingrés hospitalari i de les morts, continuarà creixent com a mínim tres setmanes més. En la més optimista de les previsions, la corba quasi vertical de creixement començaria a estabilitzar-se molt més enllà d’aquests 21 dies. Voler esquivar aquesta evidència científica és un error que portarà al descrèdit i a la pèrdua de confiança en les declaracions que pugui anar fent el Departament de Sanitat. Referir-se a “controlar” la situació en 15 dies és simplement increïble.

La Generalitat de Catalunya està perdent l’oportunitat de presentar un pla més eficaç que el que està duent a terme el govern espanyol, passant de la contenció passiva a l’activa a fi de detectar l’elevat nombre de casos que hi ha i els seus corresponents focus que estan fora de tot control perquè no estan identificats. Quan el govern central constata que el COVID-19 s’ha descontrolat, mostrant així l’escassa eficàcia de la contenció passiva, Catalunya hauria de poder presentar resultats millors basant-se en aquesta altra estratègia de contenció, que és per exemple la que s’està aplicant amb èxit des de fa més de 30 anys en control de la propagació dels focus dels incendis forestals.

L'expansió del coronavirus demostra la manca d’iniciativa i capacitat del govern de Catalunya, tant pel retard com per l’absència de mesures específiques Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.