Amb l’arribada de la castanyada, una de les tradicions més arrelades a Catalunya és preparar panellets. Aquests dolços, típics d’aquesta festivitat, tenen una història que es remunta al segle XVIII, quan es consumien durant celebracions religioses, i amb el temps s’han convertit en una delícia indispensable per a grans i petits. Tot i que el panellet de pinyons és el més popular, hi ha una gran varietat de sabors i formes que es poden fer a casa amb ingredients naturals i sense massa complicacions.
Els ingredients bàsics dels panellets
Els panellets tradicionals es basen en una recepta molt senzilla. Els ingredients clau són:
- 500 g d’ametlla crua mòlta (farina d’ametlla)
- 400 g de sucre
- 150 ml d’aigua
- La ratlladura d’una llimona
- Un ou sencer i rovell per a pintar els panellets
La base dels panellets és una massa coneguda com a massapà, una barreja de farina d’ametlla i sucre, que es pot aromatitzar i combinar amb diferents ingredients per crear diverses varietats.
Recepta bàsica de panellets de pinyons
Aquest és el tipus de panellet més popular i el que normalment no pot faltar a cap taula catalana durant la castanyada.
- Preparació del massapà: Escalfeu l’aigua i el sucre fins que es dissolgui completament. Afegiu-hi la farina d’ametlla i la ratlladura de llimona. Barregeu-ho bé fins a obtenir una massa compacta.
- Formar boles: Un cop la massa sigui freda, agafeu petites porcions i feu boles de la mida d’una nou.
- Afegir els pinyons: Passeu les boles per un bol amb clara d’ou batuda (perquè s’enganxin millor) i després arrebosseu-les amb pinyons. Premeu suaument perquè els pinyons quedin ben adherits.
- Enfornar: Pinteu els panellets amb rovell d’ou i col·loqueu-los sobre una safata de forn. Enforneu-los a 180 °C durant uns 10-12 minuts, o fins que estiguin daurats.
Altres varietats de panellets
A part dels panellets de pinyons, hi ha moltes altres varietats que pots fer a casa. Aquí tens algunes de les més populars:
- Panellets de coco: Barreja una part del massapà amb coco ratllat. Dona forma de petites piràmides i enforna’ls durant uns 10 minuts.
- Panellets de cafè: Barreja una part de la massa amb cafè soluble. Dona’ls forma allargada i decora amb una mica de sucre glass abans de posar-los al forn.
- Panellets de xocolata: Afegeix cacau en pols a la massa per donar un sabor intens de xocolata. Un cop fets, pots decorar-los amb ametlles laminades o sucre glass.
- Panellets de codonyat: Estén la massa en forma plana, col·loca una tira de codonyat al mig i enrotlla-ho. Talla petites porcions i dona’ls forma abans d’enfornar.
Consells per aconseguir uns panellets perfectes
- Utilitza ingredients de qualitat: La qualitat de les ametlles i dels pinyons és fonamental per a obtenir uns bons panellets. Utilitza ametlla crua mòlta i pinyons frescos per assegurar-te un resultat òptim.
- No facis una massa molt líquida: És important no afegir massa aigua, ja que la massa ha de ser consistent per donar forma als panellets sense que es desmuntin.
- Controla el temps de forn: No els deixis massa temps al forn, ja que es podrien endurir. Quan els panellets estiguin daurats, retira’ls immediatament.
Conservació
Els panellets es poden conservar en un recipient hermètic durant diversos dies. De fet, alguns diuen que estan fins i tot més bons després d’un parell de dies de repòs, ja que els sabors s’integren millor.