Catalunya: punts febles a superar en el rellançament

Malgrat ser una de les zones més industrialitzades d’Espanya, fet que li atorga avantatges per a una millor recuperació, Catalunya presenta tres punts febles que poden fer difícil una recuperació a bon ritme.

El primer d’ells incideix precisament sobre el sector industrial més important a casa nostra, el de l’automòbil, i combina dos fets. Per una banda la caiguda generalitzada de la venda de vehicles que en el cas d’Espanya, i referit al mes d’abril, ha representat una reducció del 96,5%. Combinada amb aquesta davallada hi ha el risc imminent de tancament d’una de les dues grans plantes de fabricació de cotxes de Barcelona, la Nissan. Si això es confirmés, el cop ja seria terrible no únicament per als treballadors de l’empresa, sinó per l’estesa xarxa d’indústria auxiliar que l’alimenta.

El segon problema serà el del turisme. Catalunya sempre ha tingut un avantatge locacional en relació a altres indrets com és la proximitat a l’àrea central europea, el que permet desplaçaments al lloc d’estiueig amb el cotxe en menys de 24 hores, a més de la llarga experiència amb els touroperadors, si bé aquests tenen una menor incidència al nostre país que a les Balears o Canàries, precisament a causa d’aquell avantatge de proximitat als centres de demanda. Ara tot això pot quedar molt alterat, i per tant el resultat afectaria el sector de l’hostaleria. Però en el nostre cas l’efecte és més complex, perquè hi ha el factor Barcelona, receptora d’un turisme internacional que va des del visitant de motxilla, al que utilitza l’hotel de 5 estrelles i el Passeig de Gràcia n’és una bona expressió visual.

Tot això pot quedar erm enguany i no serà de fàcil recuperació. I amb ell caurien la multitud de petites botigues, restaurants, bars, que viuen d’aquest negoci i al seu torn això repercutiria sobre el motor econòmic de Catalunya, que és Barcelona. De fet en l’àmbit de l’hostaleria es poden perdre entre 135.000 i 165.000 llocs de treball directes i indirectes a Catalunya. El cost de tot plegat serà notabilíssim, sobretot si no es reprèn la normalitat a bon ritme. I aquí comença l’altre capítol negatiu.

L’horitzó és absolutament incert i les previsions sobre el futur perfectament desconegudes Click To Tweet

Tots els competidors turístics han premut l’accelerador. Grècia obre les portes i les platges, Itàlia ho farà a principis de juny. Tunísia, Marroc i Turquia poden oferir destinacions que fins ara han registrat un baix impacte de la Covid-19. França i Itàlia aposten a més per incentivar que els seus ciutadans passin les vacances al seu propi país. Portugal, la Costa Atlàntica i l’Algarve, presenten un escenari bo des del punt de vista de la seguretat sanitària. Mentre, aquí l’horitzó és absolutament incert i les previsions sobre el futur perfectament desconegudes.

Més informacions sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Estàs d'acord que es prolongui l'Estat d'Alarma un mes?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.