economia

Catalunya: la possible caiguda de les exportacions posa en perill l’economia

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha advertit que Catalunya creixerà quatre dècimes menys respecte l’any passat. Valls ha assegurat que, a diferència dels quatre anys anteriors, el PIB català podria augmentar aquest any una mica menys -una dècima- que la mitjana espanyola, ja que la Cambra creu que el PIB espanyol repuntarà aquest any un 2,2%.

“L’economia catalana acostuma a créixer més que la resta d’Espanya en períodes d’expansió, i a fer-ho per sota en períodes de recessió”, ha assegurat Valls per explicar aquesta dinàmica. La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a la baixa les seves projeccions per a l’economia catalana en 2019 perquè entén que la desacceleració del comerç mundial afectarà especialment les exportacions catalanes, i ha alertat també que la indústria perd manxa i podria créixer només un 0,6% en 2019.

La Cambra ha fet un resum de la situació d’endeutament de la Generalitat i ha destacat que Catalunya lidera el rànquing amb un deute de més de 78.500 milions d’euros, el doble que Andalusia o Madrid.

Valls ha dit que amb aquest escenari el més prudent és continuar finançant-se amb l’Estat i no en els mercats privats, especialment en un escenari de pujada de tipus. Aquesta recomanació contrasta amb el projecte de la Generalitat de buscar finançament en els mercats.

S’adverteix que el 94% del passiu es manté amb el FLA i que la majoria de les devolucions es realitzaran en els pròxims cinc anys. Sota una “lògica empresarial”, hauria de “negociar amb el principal creditor” perquè flexibilitzi els terminis de devolució. Considera que no és una bona alternativa anar de nou als mercats de capitals com vol el Govern català, especialment perquè el deute públic català encara està qualificat de bo escombraria. Amb tot, Valls reconeix que la “lògica administrativa política té altres components que no entenem”.

L’economia catalana va passar de ser del 2,8% en el segon trimestre a desaccelerar-se fins al 2,5% en el tercer i quedar-se en el 2,2% en l’última meitat de l’any. La mitjana nacional es va apuntar una pujada del 2,5%, d’abril a juny, i del 2,4% en la resta de l’any. A què responen aquestes xifres? Al major pes de l’activitat industrial en el conjunt del PIB català, la més afectada per la desacceleració internacional.

Valls assenyala que fins al novembre passat, el conjunt de les exportacions van créixer l’1,9%. Xifra que contrasta amb el 7,3% que s’havia registrat un any abans. A més, els mercats que més han caigut són els d’Alemanya, els EUA, Regne Unit (afectat també per la incertesa del Brexit), Itàlia i la Xina. Precisament, les destinacions del gruix de la producció que es genera en el territori.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú