Bloqueig i Vox: la premsa europea reacciona unànimement als resultats electorals

Tot i el interès ben escàs mostrat per la premsa internacional durant la campanya electoral espanyola, la cobertura dels resultats ha estat més estesa. Tots els rotatius europeus destaquen en el seus anàlisis dos punts: el probable bloqueig institucional degut a la falta de majoria absoluta en els dos principals blocs i l’auge de Vox convertida en tercera força política.

A França, Le Figaro ha dedicat el seu editorial del dilluns a la qüestió espanyola en un article titulat “Paràlisi espanyola” en que afirma que Espanya travessa la crisi política més greu des de la mort de Franco al 1975. L’anàlisi, signat per Patrick Saint-Paul, conclou que si Espanya es troba actualment “a la deriva” és degut en bona part a la irrupció de Ciutadans i Podem a les Corts al 2015 i la consegüent fragmentació de la cambra baixa.

El tercer article més llegit del dia a Le Monde es titula “Eleccions legislatives a Espanya: l’extrema dreta Vox esdevé la tercera força”. A l’invers de Le Figaro, doncs, Le Monde escull Vox per obrir un article on es detalla a continuació el nou repartiment d’escons al Congrés i la probabilitat d’un nou bloqueig parlamentari.

Al Regne Unit, el Financial Times afirma que Pedro Sánchez té tres opcions: la primera és pactar amb Podem, cosa que el rotatiu recorda que ell mateix ha descartat i que de totes maneres no li garanteix el vot d’investidura. La segona possibilitat consistiria en “algun tipus de cooperació” del PSOE amb el PP, a pesar de la reticència mostrada per Casado que tem convertir-se en la propera víctima de la piconadora Vox. La última i menys probable opció segons el diari britànic és la coalició de Sánchez amb els regionalistes no independentistes i Ciutadans.

El rotatiu The Guardian, per la seva banda, recull en el seu titular tant el bloqueig com l’auge de l’extrema dreta. El diari afirma que la re-aparició de la crisi catalana ha contribuït a alimentar l’augment espectacular de Vox. També destaca que l’actual conjuntura econòmica ve marcada per una “preocupació creixent” pel retorn de dades d’atur negatives.

Des de Bèlgica, Politico EU, el diari preferit de la “bombolla” europea resumeix el seu anàlisi en tres punts. El primer és la confirmació de la “majoria elusiva” al parlament, que no soluciona el dilema de Sánchez de cap on anar. El segon és la “reordenació de la dreta”, bloc que ha mutat a diferència del seu antònim d’esquerres i s’acosta a un conservadorisme més rigorós amb un Ciutadans “pràcticament condemnat a la irrellevància”. El tercer i darrer punt és “Catalunya”, abocada a una crisi que seguirà dominant el debat polític espanyol durant els propers mesos.

Finalment, són els veïns portuguesos els que més articles han publicat sobre les eleccions espanyoles. Observador estudia les possibilitats que tenen per a formar coalició l’esquerra, la dreta i l’esquerra amb els partits regionalistes i independentistes per concloure que, aritmèticament, tan sols la darrera és possible, tot i que molt difícil políticament parlant. Aquest mitjà inclou inclús un recull de premsa internacional que destaca la “incertesa” política.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú