Ja és possible fer una avaluació  de la incidència que tindrà per a la ciutat la pandèmia, sobretot en la dimensió turística que és la més fàcil d’estimar perquè enguany la seva activitat serà mínima, sobretot per manca de visitants internacionals. Naturalment l’impacte serà més gran perquè també afectarà altres aspectes de la vida econòmica de la ciutat. En especial, a conseqüència de l’atur es reduirà la seva capacitat de despesa de la població resident.

L’atur registrat a Barcelona era de 76.196 persones a 31 de març. Doncs bé, en un document intern de l’Ajuntament, que no s’ha fet públic, es considera que a aquella xifra s’hi poden afegir uns 100.000 llocs de treball addicionals perduts. Si fos així, la xifra total superaria amb escreix la que la ciutat va patir amb motiu de l’anterior crisi econòmica, quan el 2012 va arribar al punt de 112.000 aturats. Aquest major increment de la crisi actual és consistent amb la seva naturalesa diferent, perquè en l’anterior crisi, el que ara s’ensorra, el turisme, va ser la salvació de la ciutat atenuant els efectes de la crisi general.

Segons la informació publicada en dades del mateix Ajuntament, corresponents a l’any passat, els visitants internacionals de Barcelona van situar-se en 12 milions de persones sobre un total de 15,8 milions. El que ja dóna una idea que el turisme interior ni de lluny pot compensar la importància de la presència d’estrangers, perquè aquesta és 4 vegades superior.

Tota aquesta afluència naturalment té una traducció en diners. En termes d’allotjament a hotels, residències i pisos turístics, i despeses de la seva presència a Barcelona, la despesa total realitzada se situava en els 7.400 milions. Més de 3.000 milions en allotjament, i quasi 4.400 milions en altres despeses d’estada. Els més importants, la restauració amb 1.868 milions; 951 milions dedicats a compres; 803 milions a oci i entreteniment i 511 a transport intern.

El turisme interior ni de lluny pot compensar la importància de la presència d’estrangers Click To Tweet

Només amb aquestes xifres ja es pot veure la contundència de l’impacte, i els sectors que quedaran profundament afectats. Els hotels i pisos turístics en primer terme, bars i restaurants en segon, comerç detallista a les àrees turístiques –al Passeig de Gràcia es pot desertificar perquè totes les botigues depenen del visitant internacional-, també tot el que està relacionat amb el lleure i, finalment i d’una manera molt important, el taxi, Uber i Cabify. Tota l’àrea central de la ciutat i les altres zones turístiques, com el Gòtic, poden experimentar un greu buidat i la desoladora visió de múltiples botigues buides. Però més enllà del centre, en aquells barris on s’ha concentrat l’habitatge turístic, també el comerç registrarà una important davallada.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Creus que Barcelona i Madrid haurien d'entrar a la Fase-1 l'11 de maig?

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú