Àsia, la gran guanyadora de la pandèmia

Mentre Europa i els Estats Units se sumeixen en una cacofonia de restriccions sanitàries amb un rerefons de crisi inflacionista, els països asiàtics pràcticament no senten la pressió.

Arreu d’Occident s’estén el temor de que els Bancs Centrals haurien pogut cometre un greu error sobre-escalfant l’economia amb massa diners. L’espectre d’una tornada a la inflació crònica com l’experimentada als anys 70 es fa cada cop més present.

Res d’això sembla preocupar massa a l’Àsia, i en particular al dinàmic Extrem Orient, on els preus es contenen.

A la Xina, per exemple, l’index de preus del consum es manté en un 1,5% respecte l’any passat. Al Japó, com és habitual, la inflació segueix sent pràcticament de zero. Inclús a Austràlia, país de cultura occidental, l’alça de preus amb prou feines arriba al 2,1%.

Vist des de capitals asiàtiques com Seül, Pequín o Tòquio, l’onada d’inflació global de la qual tant es parla a Europa sembla inexistent.

Ni tan sols l’alça mundial dels preus de l’energia, de la qual Àsia és la primera importadora mundial, ha tingut cap impacte substancial sobre el panorama regional de la inflació.

Per què Àsia se’n està sortint tant bé? La resposta es troba en la seva millor gestió de la pandèmia de la Covid.

La gran majoria de països asiàtics han aconseguit navegar entre les successives onades i variants sense haver de recórrer a mesures dràstiques d’elevadíssim impacte econòmic, la primera de les quals els confinaments generals.

Cap país de l’Àsia-Pacífic es troba entre els 30 primers del món en termes d’excés de mortalitat arran de la pandèmia

Això malgrat estar molt més a prop de l’epicentre on la Covid-19 es detectà per primer cop, i obtenint uns resultats en termes de mortalitat causada per la pandèmia en general marcadement millors que els països occidentals: cap país de l’Àsia-Pacífic es troba entre els 30 primers del món en termes d’excés de mortalitat arran de la pandèmia.

Un èxit que tampoc es pot atribuir a una vacunació més ràpida o extensa: les campanyes s’han desplegat allí en general de forma més lenta i a hores d’ara no hi ha diferències substancials entre els països d’Europa Occidental i les economies desenvolupades d’Àsia en termes de percentatges de vacunats.

La tranquil·litat amb què els països asiàtics reaccionaren a la Covid, així com la prudència que han mantingut des de la primera onada, estan tenint efectes molt positius no sols en termes sanitaris sinó també econòmics.

La serenitat asiàtica ha impedit que la demanda de béns i serveis caigués de forma dràstica, i també que es disparés la  de certs productes com televisions noves per suportar llargues tardes a casa o sessions de perruqueria un cop acabat el confinament.

A més, el comportament del consumidor asiàtic ha demostrat ser menys impulsiu i més prudent que l’occidental, apunta el Financial Times. Al Japó, per exemple, no s’ha detectat cap boom de consum -de fet, ni tant sols s’ha tornat a la demanda prèvia a la crisi.

El fet que Àsia sigui la fàbrica del món ha permès a la regió un abastiment prioritari

Pel que fa a l’oferta, el fet que Àsia sigui la fàbrica del món ha permès a la regió un abastiment prioritari que ha passat factura a Occident.

Per exemple, els constructors d’automòbils xinesos i coreans han seguit proveint-se de micro-xips mentre plantes europees com la de Seat hagué de frenar i inclús aturar la producció durant varis dies a l’estiu. La crisi de l’abastiment ha fet que els preus dels cotxes s’hagin disparat als Estats Units, mentre que a l’Àsia pràcticament no s’hagin registrat increments.

La manca de previsió inicial dels països occidentals (manca de mascaretes, absència de plans i de decisions clares, etc.) va deixar pas a un seguit de mesures extremadament restrictives (confinaments generals), i des de llavors s’han alterat períodes d’eufòria amb d’altres de histèria cada cop que apareix una nova variant o hi ha una onada de casos de la Covid.

Tant en termes sanitaris (número de morts i excés de mortalitat respecte la esperable) com en termes econòmics (crisi d’abastiment, inflació, deute públic), el model oriental basat en la previsió i la prudència està demostrant la seva neta superioritat.

En definitiva, la pandèmia està posant en evidència l’enlairament asiàtic i la decaiguda occidental.

Res d'això sembla preocupar massa a l'Àsia, i en particular al dinàmic Extrem Orient, on els preus es contenen Click To Tweet

Creus que pot ser perillosa la nova variant del coronavirus Òmicron i cal prendre mesures de control immediates?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.