Alemanya pressiona al BCE per impulsar l’euro digital

Alemanya ha sol·licitat a la resta d’estats membre i al BCE per impulsar l’euro digital. L’objectiu que pretenen aconseguir és una solució sobre els pagaments digitals, ja que existeix una gran demanda de divises digitals per part dels consumidors i les empreses. Aquesta idea no és aliena entre els bancs centrals, que fa anys que consideren la possibilitat que les seves pròpies monedes digitals exerceixin un paper en la simplificació dels pagaments nacionals i internacionals. Actualment els pagaments digitals i les criptodivises estan aprofitant la pandèmia per a imposar-se com a mitjans de pagament, posant en perill l’ús dels diners en efectiu.

Si bé el BCE nega que vulguin eliminar els diners en efectiu, la posada en marxa de l’euro digital suposaria el pas definitiu. Les monedes digitals dels bancs centrals (CBDCs, per les seves sigles en anglès) permetrien als titulars fer pagaments per internet i fins i tot fora de la xarxa, competint amb els mitjans de pagament electrònic existents com les carteres digitals, la banca en línia o les criptomonedes.

Ara bé, el concepte de l’euro digital no és el mateix que el de la criptomoneda ni dels diners bancaris. L’euro digital seria com l’efectiu actual: públic, creat i custodiat pel banc central. L’euro digital pot ser un bon complement (potser substitut en el llarg termini) per a mantenir l’ús dels diners més purs. El BCE explica que la zona euro manca d’una moneda digital emesa pel banc central i que es pugui utilitzar per a totes les nostres transaccions diàries, fins i tot en el comerç electrònic. “Un euro digital ompliria aquest buit: seria una forma electrònica de diners del banc central accessible a tots els ciutadans i empreses; en altres paraules, un equivalent digital dels bitllets en euros. Proporcionaria accés gratuït a un mitjà de pagament digital senzill, segur i sense riscos, acceptat en tota la zona de l’euro. En l’era digital, preservaria el bé públic que l’euro proporciona als ciutadans europeus”.

No obstant això, paradoxalment la pandèmia ha disparat la demanda del diner efectiu per tota la Unió Europea. En el cas d’Espanya, les dades del Banc d’Espanya (BdE) revelen un fort augment de la quantitat de diners en efectiu (bitllets de forma més concreta) en circulació entre març i juliol. En aquests mesos, el BdE va haver d’incrementar en més d’11.000 milions d’euros els bitllets en circulació, un moviment sense precedents en aquests mesos.

En aquest sentit, l’euro digital tampoc podria eliminar a l’economia submergida que històricament ha fet servir de forma massiva els diners en efectiu. En l’actualitat és la criptomoneda la principal opció, per la seva dificultat de rastrejar les transaccions i la facilitat de fer-les operar al voltant del món. Pel que, depenent de la decisió del BCE, la digitalització transformarà amb gran profunditat el mercat de les criptomonedes, els bancs centrals i les transaccions monetàries del dia a dia.

En el cas d'Espanya, les dades del Banc d'Espanya (BdE) revelen un fort augment de la quantitat de diners en efectiu en circulació entre març i juliol Click To Tweet

Hi ha un paradís fiscal

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.