Alemanya, l’economia més gran d’Europa, ha patit una de les seves majors recessions econòmiques de la seva història. Així ho assegura el Bundesbank, el banc central d’Alemanya, que confia que la deterioració econòmica va tocar fons a l’abril. L’organisme alemany oferirà aquest dijous la primera estimació del comportament del seu PIB entre els mesos d’abril i juny, que podria superar el doble dígit, convertint-se en el major enfonsament de la història moderna del país, coincidint amb la publicació als Estats Units del primer avanç de la dada de PIB del segon trimestre i un dia abans que Eurostat faci públic la dada preliminar de la zona euro.
El sector de vendes minoristes s’ha beneficiat de l’augment de les compres després que durant diversos mesos les botigues estiguessin tancades i per això ja al maig va pujar molt la facturació. Però les empreses en el sector manufacturer van dir al juny que la seva situació encara era dolenta. La producció industrial i les exportacions es van recuperar al maig de forma continguda. La indústria ja ha tocat fons, però només ha recuperat una quarta part de la caiguda al març i abril. El Bundesbank alerta que la desocupació ha augmentat notablement a Alemanya malgrat les prestacions per regulació temporal d’ocupació, conegudes com a Kurzarbeit.
El nombre d’empleats que reben prestacions per regulació temporal d’ocupació és més alt que mai i a l’abril va ser de 6,8 milions de persones, el 20% dels treballadors que cotitzen a la seguretat social, segons dades del Bundesbank. No obstant això, malgrat les prestacions, la desocupació ha augmentat molt a Alemanya, en tots els sectors, excepte en l’administració pública, els serveis bancaris i d’asseguradores, i l’agricultura. La taxa de desocupació va pujar al juny fins al 6,4%.
El Bundesbank va anticipar el mes de juny passat que el PIB d’Alemanya caurà en 2020 un 7,1%, encara que l’entitat presidida per Jens Weidmann va admetre que els estímuls del Govern podrien elevar en més d’un punt percentual el creixement d’enguany, reduint la caiguda fins a l’entorn del 6%. Amb vista als dos pròxims anys, el banc central germànic espera que el creixement del PIB del país experimentarà un rebot del 3,2% en 2021 i del 3,8% en 2022, encara que adverteix que aquests pronòstics es veuran també afectats per l’anunci les mesures d’estímul implementades per Berlín.
Del seu costat, l’Institut de Recerca Econòmica de Munic (Ifo) espera que Alemanya registrarà en 2020 un enfonsament del PIB del 6,7% a causa de l’impacte de la pandèmia de Covid-19 i de les mesures de contenció implementades, però rebotarà un 6,4% l’any vinent, la qual cosa permetrà a l’economia més gran d’Europa recuperar els nivells d’activitat anteriors a la crisi a la fi de 2021, un any abans del que el Banc Central Europeu (BCE) estima que es recuperarà la zona euro.
La indústria ja ha tocat fons, però només ha recuperat una quarta part de la caiguda al març i abril Share on X