Ajustaments fiscals

Alemanya insta a Espanya a realitzar ajustaments fiscals

Arran de la situació econòmica d’Espanya, Alemanya ha començat a pressionar a Espanya per a iniciar un procés d’ajustaments fiscals. Així ho ha afirmat el diari “El País”. El mitjà ha tingut accés a l’informe de l’OCDE on queda molt clara la posició alemanya: “la caiguda d’ingressos públics i els estímuls estabilitzaran el deute públic entorn del 120% del PIB durant els pròxims temps; és molt probable que això deixi un espai fiscal molt reduït per als pròxims anys i, per tant, per a la pròxima crisi, més encara si acaben pujant els tipus d’interès, com el Bundesbank comença a suggerir a Frankfurt”.

​Així doncs, Alemanya veu clara i òbvia la necessitat d'”un canvi de rumb en el futur pròxim”. Berlín està a favor de posar en marxa un pla d’ajustament pluriennal i creu que el més important ara és presentar un compromís “ambiciós i creïble” de reducció del deute públic com a senyal als mercats. Cal recordar que actualment el deute espanyol supera ja el 117% del PIB. La ràtio del deute públic amb el PIB és actualment la més elevada des de l’any 1902.

El Fons Monetari Internacional (FMI) considera que és el moment d’aplicar més estímuls a les economies. Alemanya, per part seva, conclou que “depenent de l’evolució de la pandèmia, el procés de consolidació fiscal hauria de començar més aviat que tard”. A més, la posició alemanya alerta sobre l’augment de la despesa en pensions i els seus efectes sobre les finances públiques.

En la reunió de l’OCDE Alemanya va ser dura i va obtenir el suport de la República Txeca. No obstant això, Brussel·les va defensar que no és el moment de fer ajustaments i els Estats Units van apuntar que ara no té sentit econòmic plantejar ja la consolidació fiscal quan mitja eurozona va directa cap a una segona recessió.

Cal recordar que actualment el deute espanyol supera ja el 117% del PIB. La ràtio del deute públic amb el PIB és actualment la més elevada des de l'any 1902 Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú