Alemanya demana a Hongria i Polònia aixecar el veto

El ministre alemany Michael Roth ha sol·licitat a Hongria i Polònia l’urgent aixecament del veto als pressupostos de la Unió Europea i desbloquejar així les ajudes del Fons de Recuperació després de la pandèmia. Roth ha subratllat que “les conseqüències socials i econòmiques de la crisi cada dia són més visibles”, recordant que al juliol es va acordar “un paquet molt substancial de recuperació” i també que tots els estats membres s’han compromès amb els principis de l’Estat de dret com “un valor essencial de la unió”.

“Seria irresponsable continuar retardant aquest suport essencial per als nostres ciutadans. Necessitem desbloquejar ràpidament aquesta ajuda econòmica tan crucial per a molts estats membres”, ha assenyalat avui a Berlín el ministre alemany per a Europa, Michael Roth, abans de l’últim Consell d’Assumptes Generals sota presidència alemanya. Hongria i Polònia, no obstant això, s’oposen a la idea de vincular el desemborsament de fons comunitaris al respecte a l’Estat de dret, raó per la qual han vetat els pressupostos europeus.

Polònia i Hongria rebutgen el Mecanisme d’Estat de Dret, previst per a condicionar els fons comunitaris al respecte dels valors i principis democràtics. Jurídicament, Polònia i Hongria poden vetar els pressupostos, però no la posada en marxa d’aquest mecanisme, per la qual cosa en cas que es posés en marxa aquest pla alternatiu, la seva situació seria extremadament delicada. Mentre en el si de l’executiu de Varsòvia ja s’han detectat algunes divergències sobre la posició més convenient per al país, en el cas del govern hongarès no s’han vist senyals de canvi en la seva posició.

La Comissió ja ha advertit que en cas que aquests dos països mantinguin el seu veto als pressupostos, serà necessari prorrogar els actuals en termes de despeses corrents, la qual cosa significa que es reduiran els fons estructurals, dels quals són els principals beneficiaris. En qualsevol cas, el mecanisme de condicionalitat sobre l’estat de dret no canviaria. I els 25 països restants optarien per utilitzar el mecanisme de la cooperació reforçada, per a posar en marxa el fons de recuperació per a superar els efectes de la pandèmia, sense la participació ni de Polònia ni d’Hongria.

El ministre d’Exteriors hongarès, Peter Szijjarto va indicar aquest dilluns després de reunir-se amb el seu homòleg polonès que es mantenien tots dos ferms en la seva oposició. “Hem dit que ens donem suport mútuament i no donarem espai a qualsevol esforç que intenti trencar aquesta cooperació”, va assenyalar en un vídeo que va penjar en Facebook. Si tots dos Estats membres persisteixen en el seu veto, un alt funcionari de la UE es va mostrar “bastant segur” la setmana passada que es podria trobar i dur a terme una alternativa “bastant ràpida” per a “replicar els efectes” del fons de recuperació sense ells.

Jurídicament, Polònia i Hongria poden vetar els pressupostos, però no la posada en marxa d'aquest mecanisme, per la qual cosa en cas que es posés en marxa aquest pla alternatiu, la seva situació seria extremadament delicada Click To Tweet

Hi ha un paradís fiscal

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.