Podrà la nova ajuda militar frenar l’avanç rus a Ucraïna?

Després de mesos a la corda fluixa, el Congrés dels Estats Units aprovà finalment amb suport republicà el nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna.

Durant el transcurs d’aquest lapse temporal, l’exèrcit de Rússia ha aconseguit els avanços més destacables sobre el terreny de tota la guerra d’ençà que Ucraïna acabà la seva ofensiva l’estiu del 2022.

Un cop aprovada l’ajuda, els lliuraments de material militar per part de les forces armades dels Estats Units s’iniciaran immediatament amb l’objectiu de reduir al mínim les possibilitats que l’atacant pugui seguir avançant en el front del Donbàs.

S’ha afirmat i repetit que la principal raó de la recent progressió russa en el front, i particularment entorn de la petita vila d’Avdiivka, aquestes darreres setmanes, era la manca de munició que patien les forces ucraïneses.

Però diversos analistes militars han considerat aquesta afirmació exagerada, apuntant, en canvi, que Ucraïna pateix una falta d’efectius humans perquè la seva nova llei de mobilització ha tardat més del que s’esperava a ser aprovada i a entrar en funcionament.

Durant els pròxims mesos, Ucraïna hauria de poder mobilitzar i entrenar mig milió d’homes més i començar a rebre noves armes i sobretot munició tot just acabada de fabricar gràcies a la reactivació de la indústria militar occidental després de dècades d’abandonament.

Així doncs, apunten experts com el professor britànic d’estudis de la guerra, Lawrence Freedman, que el millor que poden fer les forces ucraïneses enguany és resistir a les escomeses russes. Freedman es mostra no obstant optimista, afirmant que malgrat que haurà de passar temps perquè els ucraïnesos tornin a reunir forces, podran començar a alliberar “parts substancials de territori”.

Tanmateix, la fracassada ofensiva ucraïnesa de l’any passat ha suposat un dolorós i mal precedent per a Ucraïna, que no aconseguí trencar les línies russes a pesar de disposar d’abundant material occidental, d’homes que s’havien pogut entrenar durant mesos sota supervisió europea i estatunidenca, munició de sobres i la millor intel·ligència del món facilitada pel seu valedor nord-americà.

Des de llavors, Rússia ha reprès la iniciativa estratègica avançant escassos quilòmetres gràcies a la seva abundància de material, mobilitzats i munició.

Certament, és difícil veure com Rússia podria posar fi a la guerra seguint aquesta estratègia tan rudimentària i costosa. Però és igualment difícil concebre que Ucraïna pugui desencadenar una ofensiva llampec demolidora que faci enfonsar el front rus.

La situació que sembla més probable, i això a pesar de l’ajuda occidental, és que la guerra de desgast prossegueixi el seu curs durant un període encara molt llarg. Una situació que com hem apuntat anteriorment, no està gens clar que afavoreixi més a Ucraïna que a Rússia, ans al contrari, ja que Kíev dependrà sempre en darrer terme de l’ajuda exterior, i això genera una inesgotable incertesa.

Durant els pròxims mesos, Ucraïna hauria de poder mobilitzar i entrenar mig milió d'homes més i començar a rebre noves armes i sobretot munició tot just acabada de fabricar gràcies a la reactivació de la indústria militar occidental Click To Tweet

Creus que els resultats de les eleccions catalanes afavoriran a Sánchez?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.