Amb el Mobile World Congress 2019 com a rerefons, l’arribada del 5G ha causat un gran enrenou en els mitjans. Encara que no es popularitzarà fins al 2021 com a mínim, aquest any es comença a usar a escala industrial la cinquena generació de xarxes de telefonia mòbil. El 5G multiplica la velocitat de transferència i permet compartir dades en temps real Tecnologies com la realitat virtual o la transferència massiva de dades seran viables sense dependre del wifi.
A diferència del que va succeir amb les anteriors generacions, caracteritzades per arribar una mica més tard de l’esperat al nostre país, amb el 5G s’espera un ritme d’instal·lació d’antenes molt ràpid, acompanyat de la mateixa velocitat per a arribar a l’usuari final. Malgrat la rápidez en la modernització del sistema de telecomunicacions, l’usuari final encara trigarà temps a aprofitar realment aquesta tecnologia al complet segons el portal de telefonia mòbil numerooculto.net.
Gràcies a la banda dels 700 mhz s’aconseguirà, com a mínim, una velocitat de baixada de 100 Mbps. Amb les de 3,4 i 3,8 GHz s’arribarà fins a 3 Gbps. Finalment, quedaria una banda de 26 GHz, pensada per a punts d’accés pròxims, com aquells situats en aeroports o estadis, i s’aconseguirien velocitats de fins a 10 Gbps, és a dir, 10 vegades la velocitat de la fibra òptica més ràpida per al públic.
D’aquesta forma, l’avantatge més gran del 5G sobre l’anterior generació de xarxes serà una reducció enorme de latència, que permetrà aconseguir l’espectacular xifra de 4 mil·lisegons en condicions ideals, per 20 de les xarxes 4G LTE. També el rendiment millorarà, tant que, en condicions ideals, cada node podrà subministrar 20 Gbps de baixada i 10 Gbps de pujada. Podria passar que, en dividir aquestes quantitats entre tots els dispositius connectats, i en créixer tant la quantitat d’aquests, la diferència amb el 4G no serà tan gran com la xifra pot donar a entendre. Així i tot, el 5G farà possible donar servei fins a 100 dispositius per metre quadrat, un escenari en el qual les xarxes 4G col·lapsen irremeiablement.
Que canvis va suposar l’arribada del 5G?
- Les xarxes 5G tindran la capacitat suficient perquè desapareguin les connexions domèstiques per cable, una cosa fonamental en països en desenvolupament que no es poden permetre grans inversions en cablejat.
- Serà l’espai urbà, sens dubte, on veurem més transformacions amb el 5G. Avui dia, els habitants de moltes ciutats ja tenen accés des del terminal a molta informació en temps real de transport o qualitat de l’aire, però no és res comparat amb el que arribarà amb les ciutats intel·ligents.
- Agricultura i ramaderia intel·ligents: en l’espai rural, el 5G dotarà de major intel·ligència i precisió a les tècniques emprades en l’agricultura i la ramaderia, la qual cosa permetrà augmentar la productivitat en les explotacions agrícoles. Serà gràcies a l’ús de drons i dispositius IoT pensats per a aquesta fi. Un informe de BI Intelligence calcula que hi haurà 75 milions de dispositius IoT instal·lats a la fi de 2020 dedicats a agricultura intel·ligent.
- El 5G permetrà que les ciutats i altres municipis operin de manera més eficient. Les empreses de serveis públics podran rastrejar fàcilment l’ús a distància, els sensors poden notificar als departaments d’obres públiques quan s’apaguin els desguassos o les llums del carrer, i els municipis podran instal·lar càmeres de vigilància de forma ràpida i econòmica.
- Tant la gran velocitat com la disminució dràstica de la latència es traduiran en un major nombre de dispositius connectats a la xarxa, els quals en temps real s’intercanviaran informació els uns amb els altres. Això, afavorirà al IoT o Internet de les coses, que fa referència a objectes quotidians que a més de tenir internet tenen algun tipus d’intel·ligència i, per tant, s’utilitzen per a millorar la nostra qualitat de vida.