Gràcies a l’excel·lent informació que facilita l’Our World in Data, un servei de dades de la universitat d’Oxford i que podeu consultar aquí, és possible fer-se una composició de lloc prou exacta sobre l’evolució i les perspectives de la verola del mico.
L’origen, com és sabut, està al Regne Unit on es va produir un primer cas el 6 de maig. Era importat d’Àfrica, que és el lloc on està present en dues àrees diferents aquesta malaltia contagiosa. A partir del 12 de maig els casos detectats van començar a incrementar-se i el 17 de maig ja depassava les fronteres del Regne Unit per localitzar-se a Portugal. 7 casos a l’illa, 3 a Portugal i un total de 10 al món. D’aleshores ençà, el nombre d’afectats s’ha multiplicat fins a assolir els 435 a tot el món, sent Espanya amb 115 el primer país en nombre de casos, seguit del Regne Unit amb 106 i de Portugal amb 74. Fins en sis països més s’han detectat contagis verificats. Per ordre decreixent són: Alemanya amb 22 casos, França amb 16, els EUA amb 14, Itàlia amb 12, Països Baixos amb 12 i Israel amb 2.
El Regne Unit sempre ha anat al capdavant fins a ser depassats per Espanya. La primera data que apareix sobre el cas espanyol és del 18 de maig amb 7 infectats homologats i a partir d’aquí comença a créixer ràpidament fins a acabar superant, com hem vist, al país europeu originari, el Regne Unit. En els casos espanyols està verificat que el focus de transmissió que han facilitat una ràpida i massiva propagació han estat dues festes d’ambient gai, una celebrada a Maspaloma i l’altra a una sauna de Madrid.mic
Cal recordar que la transmissió d’aquest tipus de verola no és fàcil, perquè no es transmet, com passa amb la covid, a través del medi aeri, o almenys resulta molt difícil el contagi per aquesta via. L’habitual és el contacte amb fluids de la persona infectada o bé amb les pústules que genera la malaltia.
Aquesta especial propagació espanyola ha continuat estenent-se de manera que, amb l’evolució actual, es pot parlar d’estancament al Regne Unit des del 27 de maig, i en els altres països des del 28 amb dues excepcions, els EUA, on fins al 29 continuava creixent, i Espanya. Naturalment, aquestes tendències a l’alça no significa que es mantinguin i poden quedar estancades en qualsevol moment, com ha passat en els altres casos, perquè la transmissió, com ja ha estat apuntat, és difícil.
En tot cas, l’OMS ja ha expressat la seva preocupació per com s’ha propagat aquesta malaltia i que, en tot cas, el que cal evitar és que acabi configurant un nínxol a Europa i quedi cronificada. Des del 6 de maig fins al 29, és a dir, en menys d’un mes, el nombre de casos a tot el món han passat d’1 a 435 i aquesta dada conté una advertència que no es pot subvalorar.