L’última variant del Coronavirus, coneguda com a Delta, ha portat al Fons Monetari Internacional (FMI) a revisar a la baixa les expectatives de l’economia espanyola. Segons l’últim informe la recuperació de les diferents economies es divideixen en dos blocs. En el primer s’inclouen gairebé totes les economies avançades, on s’espera una major normalització de l’activitat a la fi d’enguany. Per contra, en el segon grup, molt emergents s’enfrontaran encara a infeccions recurrents i a l’augment del nombre de morts per covid-19.
La variant Delta que, segons recorden l’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) i el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) en un comunicat conjunt, l’evidència suggereix que és entre un 40% i un 60% més transmissible que la variant Alpha (l’originada al Regne Unit). A més, l’ECDC estima que per a finals d’agost representarà el 90% de tots els virus del SARS-CoV-2 a la UE.
Al mig existeixen algunes excepcions entre països avançats com Espanya, que al costat del Japó (amb una retallada de mig punt percentual), és l’única gran economia europea (i desenvolupada) que sofreix una lleugera rebaixa de creixement per part de la institució respecte a les projeccions del passat mes d’abril. En aquests menesters, una primera meitat d’any més feble del que es preveu ha estat la responsable d’una rebaixa en la qual encara no es reflecteix l’impacte de la cinquena ona que sofreix actualment el nostre país.
D’aquesta manera, al contrari del projectat per a altres països com Alemanya o França, el Fons opta per retallar en dues dècimes les perspectives per al PIB espanyol, que enguany avançarà un 6,2%. Això sí, una xifra que congenia amb la que remena actualment el Banc d’Espanya o Brussel·les, que al començament d’aquest mes va millorar les seves previsions i va situar l’expansió de l’economia espanyola en el mateix nivell que l’FMI.
L’FMI va demanar així als països econòmicament més forts que comparteixin 1.000 milions de dosis de vacunes contra la covid-19 amb els països pobres i en desenvolupament i que aixequin totes les barreres comercials que puguin impedir l’enviament de les vacunes. Durant la roda de premsa per a presentar l’actualització de les perspectives econòmiques globals de l’FMI, l’economista cap del Fons, Gita Gopinah, va explicar que l’augment dels contagis amb la variant delta s’ha tingut en compte per a fer una revisió a la baixa de les previsions econòmiques als països emergents d’Àsia.
Però també va admetre que l’augment dels contagis per aquesta variant als Estats Units són “preocupants” i poden afectar negativament aquest país.
L’FMI ha millorat de manera notable les previsions econòmiques estatunidenques per a enguany i el que ve (calcula un augment del PIB del 7% en 2021 i del 4,9% en 2022), però l’economista cap va admetre que aquestes estimacions es poden veure afectades per l’extensió de la variant delta.
I sobre l’evolució econòmica global va insistir en la necessitat que hi hagi un repartiment més equitatiu de les vacunes. En aquest sentit, encara que va valorar el compromís de les principals institucions econòmiques i les grans economies, va recalcar que cal fer un major esforç, i va apuntar que hi ha països en desenvolupament amb nivells de vacunació encara molt baixos, en els quals ni tan sols els seus treballadors de la salut han estat encara immunitzats.
Espanya és l'única gran economia europea que sofreix una lleugera rebaixa de creixement per part de la institució respecte a les projeccions del passat mes d'abri Share on X