A la residència de Tremp per a gent gran ja han mort 53 persones. És una xifra brutal. És difícil trobar un altre esdeveniment a Catalunya que hagi registrat tants morts durant la pandèmia, però es veu que quan es tracta de gent gran i de residències costa molt que es commogui de veritat el país. Per a la gent gran no hi ha dies de dol oficial, ni dimissions dels responsables. Hi ha silencis còmplices i passar-se la pilota d’uns als altres.
Ara la Generalitat indaga les responsabilitats de la residència, ho fa per protegir-se de les indagacions que, al seu torn, ha endegat la fiscalia. No n’hi ha per a menys, els primers senyals d’alarma es van produir el 20 de novembre, però la Generalitat no hi va intervenir fins al dia 28, malgrat que en el cribrat que va fer el dia 25 ja va detectar 120 positius. Què ha fet el Departament de Salut des del dia 20? Quantes persones han estat traslladades als hospitals? Quantes a altres residències? Quin tractament se’ls hi ha proporcionat? Quina vigilància epidemiològica s’ha aplicat dins la residència i des de quan? És molt fàcil atribuir la responsabilitat sempre a un tercer, però el que és inqüestionable és que els poders públics són els que han de donar la cara davant una epidèmia. Un cop més s’ha fracassat per evitar la mort de la gent gran i no serà ara perquè no hi hagi experiència adquirida.
Davant la incapacitat del conseller Al Homrani, se li van treure les competències en aquest àmbit i es van traslladar al Departament de Salut. En un govern normal, això equivaldria al cessament o a la dimissió del conseller concernit. Aquí no només no ha passat res, sinó que se li regala un lloc destacat en la llista d’ERC al Parlament. Votar aquesta llista significa també recompensar aquest conseller. Però és que a més també una vegada més el Departament de Salut, la consellera Alba Vergés, una altra “recompensada” pels seus mèrits a la llista d’ERC, ha tornat a reiterar un error que costa vides. Ja va començar fa molt de temps amb el nefast confinament d’Igualada. Hi ha hagut canvis importants en l’organigrama del departament, però en un país normal 53 persones mortes en una mateixa residència donaria lloc a un escàndol de dimensions èpiques. Aquí ningú assumirà responsabilitats.
Però el llistat de responsabilitats no acaba aquí. Cal recordar que fa 9 mesos Pablo Iglesias, vicepresident responsable de l’assistència social, va sortir per la televisió afirmant que reforçaria aquesta assistència per evitar més problemes a les residències d’ancians. Perquè la situació era “enormement preocupant” i “un dels llocs més vulnerables”, va afirmar que “per al govern serà una prioritat absoluta respondre a la situació dels centres de gent gran”. I va cloure afirmant que “assumim aquesta tasca amb el màxim compromís” i va anunciar 300 milions d’euros per reforçar les residències. La pregunta és: què diu Iglesias ara després d’aquests 53 morts a Tremp? Visitarà la població? Té alguna explicació de per què el que es va comprometre a fer no s’ha complert? Què ha passat amb els 300 milions d’euros?
Tot plegat, això que passa, és tan gros que s’esgoten els adjectius i les desqualificacions.
Un cop més s’ha fracassat per evitar la mort de la gent gran i no serà ara perquè no hi hagi experiència adquirida Share on XMés informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS