Segons el sindicat Csif el Servei Públic d’Ocupació Estatal (Sepe) torna a retardar els nous ERTO que s’estan sol·licitant per part de les empreses. Aquest col·lapse podria fer que el 40% dels perceptors dels ERTO trobin dificultats per a rebre la prestació a temps en els pròxims mesos. El mateix està ocorrent amb les noves prestacions que s’han aprovat, com el subsidi de 430 euros per a aquells aturats que es van quedar sense ingressos durant el primer estat d’alarma.
Des de Csif assenyalen que en les dues primeres setmanes de novembre, s’han tramitat gairebé 150.000 Ertos amb més de 720.000 treballadors. La tramitació de tots aquests nous expedients implicarà una nova sobrecàrrega sobre els gairebé 8.000 treballadors del Sepe. Encara que com remarquen des d’UGT, el problema s’arrossega des de fa mesos perquè no s’ha aconseguit donar sortida als errors que s’han anat acumulant durant els mesos més durs, quan van arribar a cobrar del Sepe més de 3,5 milions de persones només dels ERTO.
El procés exigeix que se’ls comuniqui per escrit perquè l’afectat pugui presentar les al·legacions oportunes, per a això té deu dies. Fins que el Sepe no té constància que aquest pas s’ha realitzat, no sol·licita formalment la devolució de les quantitats transferides indegudament. Una cosa difícil que es produeixi, perquè encara hi han molts afectats que no han rebut la comunicació del Departament de Cobraments Indeguts del Sepe. Finalment, hi ha un termini d’un mes per a retornar aquests diners.
Durant la primera ona de la pandèmia es van reconèixer uns quatre milions d’ERTO i alguns empresaris van utilitzar aquesta mesura de manera irregular per al seu benefici, com obligar els seus treballadors a acollir-se als ERTO i al seu torn treballar a jornada completa. De fet, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va avisar al juliol d’enguany a les empreses que el frau en els ERTO podria comportar “conseqüències penals”. Encara que la ministra va assegurar que en la majoria dels casos imperava l’honestedat de les empreses, també va advertir que els fraus en els ERTO són un “mal ús dels recursos públics”, i no constitueixen simplement “una sanció administrativa greu”.
Per aquest motiu, des de la Inspecció de Treball es va posar en marxa una campanya intensiva específica per a evitar aquests fraus. Aquesta campanya es va realitzar mitjançant l’enviament massiu de cartes a aquelles empreses que havien adoptat aquests expedients i a les quals se li havia obert una recerca per a comprovar que tot estava correcte –unes 70.000 cartes– i, sobretot, amb la visita dels inspectors de treball a les companyies on n’hi havia indici de fraus.
A la fi d’octubre, la Inspecció de Treball ja havia sancionat a 1.755 empreses per infraccions en els ERTO com incloure en els expedients a intrusos, és a dir a empleats ficticis perquè cobressin la prestació, o obligar a exercir les seves tasques a assalariats amb el contracte suspès o per períodes de temps més amplis dels que permetien les seves reduccions de jornada. Amb l’onada dels nous ERTO, la situació torna a ser similar.
la tramitació de tots aquests nous expedients implicarà una nova sobrecàrrega sobre els gairebé 8.000 treballadors del Sepe Share on X