Les contínues setmanes de confinament han paralitzat el país, aturant l’activitat d’un gran nombre d’empreses. En aquest escenari de total incertesa econòmica, el sector immobiliari espera una gran crisi del sector. Els experts auguren una gran caiguda del preu de l’habitatge, que pot arribar 00fins al 15%. Aquest sector es veurà especialment castigat per la crisi, ja que es preveu un enfonsament de les vendes de fins a un 50% i es preveu un especial càstig per al mercat de segona mà, del qual viuen la immensa majoria d’aquestes agències, i especialment, el segment dels habitatges de preus més modestos.
El sector tem que la inactivitat immobiliària conduirà a la fallida de moltes agències immobiliàries. S’espera que puguin desaparèixer entre 10.000 i 15.000 agències immobiliàries en el mercat nacional, la qual cosa suposaria un augment de la desocupació en el sector de fins a un 25%.
Segons el subdirector general de Donpiso, Emiliano Bermúdez, el segment que patirà un major impacte serà el d’habitatge de preu mitjà o mig baix. “Aquest perfil de demanda és el que sofrirà una major destrucció d’ocupació, i si abans ja tenien dificultats per a accedir al mercat de l’habitatge, ara s’incrementaran”, explica Bermúdez, que assegura que uns altres dels grans colpejats seran la segona residència i l’habitatge turístic, “suportant l’impacte més gran d’aquesta crisi”, amb una minvada demanda per part d’estrangers. Encara que el major impacte es veurà en la segona mà, en aquest cas l’obra nova també es veurà afectada “en les destinacions vacacionals i segones residències”, apunta el directiu.
El coronavirus marcarà un abans i un després en la societat, que ha començat a valorar coses que abans de la pandèmia no creien determinants, com l’espai, la llum o els llocs a l’aire lliure a les seves cases. Segons ‘Fotocasa’, les cerques d’habitatges amb balcó o terrassa s’han disparat un 40% des de l’inici de l’estat d’alarma. Això pot veure’s reflectit també en el descens de cerques de cases en les capitals de província, que abans acaparaven un 44,1% i que ara s’han reduït fins al 38,8%.
D’aquesta manera, els preus passaran de créixer menys, com l’estaven fent fins ara, a registrar descensos d’entre “el 8% i 10% en taxa interanual”. Si bé, aquest percentatge pot és major en segons que zones geogràfiques. Així, Bermúez considera que “la caiguda dels preus es produirà amb major intensitat en les grans capitals on els preus estaven més tensats, com Madrid, Barcelona, Palma o Sant Sebastià, amb caigudes majors al 10%”.
L’oferta d’habitatge en venda es veurà reduïda, segons les estimacions de donpiso, que creuen que una part d’aquestes unitats podrien destinar-se al mercat del lloguer o quedar-se directament fora del mercat, pel fet que “els propietaris no aconsegueixen les seves expectatives de preu i preferiran esperar”. Així mateix, també arribaran nous habitatges al lloguer tradicional, que vindran del lloguer turístic.
Pocs canvis en el preu del lloguer tradicional
El lloguer turístic és el que més està sofrint la paràlisi del mercat. Al març, l’11% d’aquests anuncis ha passat a l’arrendament tradicional, el de llarga estada, davant l’enfonsament del turisme. Respecte als propietaris que continuaran mantenint els seus pisos en arrendament una vegada aixecat l’estat d’alarma.
En el lloguer tradicional es preveu que existirà poc impacte. La veritat és que no veiem tensions que facin que el volum de transaccions en lloguer vagin a caure i tampoc que baixin els preus de forma generalitzada. És cert que hi haurà una major oferta, però aquesta es veurà compensada per l’arribada de nova demanda que procedirà de gent que ja no vol comprar o que no pot fer-ho. Així, entenem que el creixement de l’oferta que pot produir-se en cap cas compensarà el dèficit que existeix ja pel gran volum de demanda”, explica Bermúdez, que assenyala que per descomptat poden produir-se modificacions puntuals de preus a la baixa “però no esperem grans modificacions del mercat del lloguer tradicional”.