Pràcticament la totalitat del Continent Africà s’ha unit per crear la regió comercial més gran del món. La zona de lliure canvi africana, coneguda com a AfCFTA, s’ha posat en els últims dies en marxa. Ara, després de l’adhesió de Nigèria, Benín, Gabon i Guinea Equatorial, es pot confirmar com gairebé tot el territori africà està vivint dins d’un mateix marc comercial. Enmig de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, com també l’imminent Brexit, la Unió Europea i el gegant asiàtic han mostrat el seu suport respecte a l’AfCFTA.
“En un món cada vegada més caòtic (Brexit, guerres comercials …), Àfrica ha d’unir forces i tenir una sola veu. Això és l’AfCFTA, que només tindrà èxit si posa les bases de la industrialització real del continent”, assegura l’economista senegalès Demba Moussa Dembele. “Amb un enorme mercat interior, les indústries africanes podran ser viables i aquest procés ha de liderar- el sector privat. Tenim les matèries primeres i empreses amb capacitat; ara, a més, comptem amb el mercat. No obstant això, cal mantenir una certa protecció de l’exterior. No pot ser que aprofitant les noves condicions es produeixi una invasió de productes xinesos o europeus”, adverteix.
Entre altres acords, s’ha establert les normatives sobre regles d’origen, tarifes, eliminació de barreres no tarifàries i sistemes de pagament digital. D’aquesta manera, el 26% de la població mundial en edat de treballar es trobarà dins d’un mateix marc comercial. D’altra banda, el president de la Comissió de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat, ha demanat als països africà a què no només es quedin amb la lliure circulació de mercaderies. Per Mahamat és fonamental que hi hagi, a més, un “protocol de lliure circulació” de persones; referent a això, ha lamentat que nombrosos països de la UA posin majors traves en els seus moviments als ciutadans africans que als altres estrangers.
El creixement del producte interior brut del Continent Africà, a excepció d’Àsia, no té rival. La posada en marxa de l’AfCTA podria transformar Àfrica a mitjà termini en una regió econòmica amb un gran pes en el conjunt.
Encara que de gran utilitat com a eines de poder polític, les àrees de lliure comerç suposen en essència eliminar les barreres al comerç (generalment aranzels i contingents comercials) i propiciar així majors exportacions i importacions entre països membres. En el context africà aquest objectiu és essencial, ja que el comerç intra-africà tot just arriba a una mitjana del 12%, i és molt més barat en moltes ocasions per a les empreses africanes exportar al mercat europeu que a altres països africans.
Els efectes socioeconòmics esperats de l’AfCTA són molt ambiciosos: segons les visions més optimistes, la iniciativa impulsaria en general el comerç intra-africà i específicament les exportacions industrials, beneficiaria tant a empreses com a consumidors i incrementaria la inversió. A més, els canals formals de comerç serien més atractius en detriment dels intercanvis informals i això beneficiaria en gran manera a les dones africanes, protagonistes d’aquest comerç no registrat i especialment vulnerables a la violència i al robatori.
Xina i la UE donen suport a la unió comercial de l’Àfrica
Tant la Unió Europea com la Xina han donat suport l’Acord de l’Àrea de Lliure Comerç Continental d’Àfrica (AfCFTA). Per part del gegant asiàtic, el Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Geng Shuang, ha afirmat que l’acord és “una significativa fita” en el procés d’integració econòmica d’Àfrica. “Com un bon amic, bon soci i bon germà de les nacions africanes, Xina dóna una càlida benvinguda al llançament oficial de la fase operativa de l’Acord AfCFTA”, ha declarat el portaveu.
Xina voleu alinear estretament la cooperació bilateral de “la Franja i la Ruta” i la construcció del AfCFTA, a més de proporcionar més suport per a l’Àfrica en l’enfortiment de la interconnectivitat, la millora de l’ambient de negocis i l’augment en el nivell del comerç, explicar Geng.
Per part de la UE, la Comissió Europea s’ha mostrat decidida a donar suport al Tractat de Lliure Comerç Africà (AfCFTA), pel que ha proposat un paquet d’ajuda de 40.000 milions d’euros per atraure inversors que podrien crear almenys 10 milions de treballs al continent. Així ho va revelar l’Ambaixador de la UE a la Unió Africana, Ranieri Sabatucci, durant la celebració del fòrum regional de la Banya d’Àfrica, que va tenir com a tema principal la producció de productes farmacèutics.