Les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) reflecteixen un nou refredament en la indústria. Aquesta caiguda trenca la continuïtat d’uns mesos de millora d’acord amb les dades de gener, quan la producció industrial va sofrir la major reculada des de juny de 2020, amb pràcticament totes les branques d’activitat en negatiu.
Al gener, la producció de béns de consum no duradors es va enfonsar un 12,2% i la de béns d’equip, un 11,2%, encara que també va descendir la dels béns de consum duradors (8,8%) i els intermedis (5,5%). Així, la major part de les branques d’activitat van reduir la seva producció, sobretot la confecció de peces de vestir (un 35,5%), la indústria del cuir i el calçat (33,1%) i les arts gràfiques (22,4%).
A pesar que les seves reculades van ser menys intensos, les branques d’activitat que més van llastrar l’índex, pel seu pes en l’economia espanyola, van ser la indústria de l’alimentació, la producció de la qual va baixar un 9,5%, la fabricació de productes metàl·lics (un 11,2%), de vehicles de motor (un 9,2%) i de maquinària (un 12,7%).
Totes les comunitats autònomes van baixar la seva producció industrial al gener, sobretot Canàries (15,5%), Navarra (15%), Castella-la Manxa (10,5%) i País Basc (9,5%). En termes mensuals, la producció industrial es va reduir un 0,7% al gener respecte a desembre, quan havia crescut un 0,8%, a causa del mal comportament dels béns d’equip (que van cedir un 1,5%) i els béns intermedis (un 1,2%).
La producció industrial es va enfonsar un 9,1% de mitjana en 2020 a causa de l’impacte de la pandèmia de coronavirus, la major caiguda en onze anys, encara que va aconseguir acabar l’exercici amb un repunt del 2,2% al desembre després d’onze mesos consecutius de descensos. Segons detalla l’INE, la forta baixada de l’IPI de gener està relacionada amb les reculades dels béns de consum no durador (12,2%) i els béns d’equip (11,2%), encara que també va descendir la producció dels béns de consum duradors (8,8%) i els intermedis (5,5%).
Aquesta caiguda trenca la continuïtat d'uns mesos de millora d'acord amb les dades de gener, quan la producció industrial va sofrir la major reculada des de juny de 2020 Share on X