Aquesta setmana s’ha anunciat la represa del contingut del article 23 de la Llei fonamental de Hong Kong. Temut pels partidaris de la democràcia i de l’estatus especial de l’illa, la introducció d’aquest text suposaria un cop mortal pel moviment d’oposició a Pequín.
La seva aprovació permetria al govern pro-xinès de proscriure qualsevol protesta pro-democràtica amb l’excusa d’aturar un moviment secessionista.
El contingut del article es discutirà al Congrés Nacional del Poble que se celebrarà la setmana vinent a Pequín. Els membres del moviment pro-democràtic temen que el text que s’aprovi sigui suficientment ambigu per justificar-lo com imparcial davant les càmeres i alhora permetre una aplicació rigorista i la consolidació d’una jurisprudència en favor de Pequín.
De fet, a la Xina, és el Comitè Permanent del Congrés Nacional del Poble qui actua com Tribunal Constitucional, explica l’activista Jack Hazlewood. Un òrgan explícitament polític en mans del Partit Comunista Xinès.
El moment escollit per anunciar l’aprovació del contingut del article 23 no és casual. Arriba quan Pequín se sent suficientment fort havent superat l’epidèmia del coronavirus. El govern xinès ha a més utilitzat la malaltia com arma contra els manifestants de Hong Kong – la prohibició de les reunions de més de vuit persones ha de facto il·legalitzat les protestes, a pesar que l’illa compta amb escassíssims casos de la malaltia.
S’espera que l’estiu que s’apropa a Hong Kong sigui especialment mogut: amb el contingut de l’article 23 aprovat, la Covid-19 no podrà seguir contenent la ira dels opositors a Pequín per gaire més temps.
La Covid-19 no podrà seguir contenent la ira dels opositors a Pequín per gaire més temps Share on X
Cal entendre el que suposa l’aprovació del contingut del article 23 (l’article en sí no s’aprovarà degut al mal nom que l’acompanya des de les protestes massives del 2003). Pels partidaris de la democràcia, l’article implica donar a Pequín el poder de reprimir qualsevol expressió que no sigui del seu grat polític.
Es tractaria de l’acte final de la destrucció del règim especial de l’illa, la seva única garantia dels drets civils i polítics que els xinesos continentals no gaudeixen.
Després de l’anunci de Pequín, tots els ulls a Hong Kong es dirigeixen cap a la resposta internacional. El president nord-americà Donald Trump ja ha anunciat que els Estats Units respondrien «molt fortament» si Pequín intentava aprovar la nova legislació.
La Casa Blanca podria per exemple retirar l’estatus especial que Hong Kong gaudeix per comerciar amb els Estats Units. Els 43.000 milions de dòlars anuals que circulen entre Amèrica i Hong Kong estarien llavors en perill, cosa que podria fer pensar al govern pro-Pequín de l’illa.
Per la seva banda, l’antiga potència colonial de l’illa, la Gran Bretanya, tan sols declara anar «seguint atentament» la situació. La manca de decisió de Londres en el passat per protegir la llibertat de la seva ex-colònia li ha costat importants crítiques del moviment pro-democràtic.