Urgeix viure en pau

El Dia Internacional de la Pau, convocat per Nacions Unides, se celebra cada 21 de setembre a tot el món. Aquest any porta per lema “Recuperar-se millor per a un món equitatiu i sostenible”. Nacions Unides ens anima a celebrar la pau i aconseguir un món millor, un món ferit i ara també castigat per una pandèmia que ens té a tots molt desconcertats i molt desgastats.

Més enllà de l’enfocament de la convocatòria, resulta evident que la pau és necessària en tots els àmbits de la vida i de la societat. És vital la pau!, també per a nosaltres mateixos. Qualsevol ésser humà demana i necessita pau, no només en el món, sinó en la seva vida, en el seu entorn més proper, pau interior. Viure en pau és alguna cosa més que tres paraules, és un estat de vida que tots volem assolir.

No obstant això la pau és un bé que cada vegada escasseja més. Les notícies ens alerten contínuament de situacions violentes i de dolor que se succeeixen en el món, amb països en guerra, alguns de forma indefinida; ni tan sols la pandèmia ha pogut aturar els conflictes armats; els atemptats terroristes se segueixen succeint; la manca de convivència entre veïns, famílies; les lluites d’amics i coneguts, etc., per no esmentar totes aquelles informacions que diàriament ens arriben de morts, assassinats, discriminacions, violència en l’entorn familiar, i l’agitació política i social. Tot sembla convidar a l’odi i a la violència.

Construir i fomentar la pau hauria d’estar entre els objectius prioritaris de qualsevol societat i de tots els governs; no en va, sol incorporar-se en els textos normatius fundacionals de tot projecte col·lectiu, com fa la Unió Europea en el Tractat de Lisboa, un dels fins és promoure la pau, els seus valors i el benestar dels seus ciutadans. No obstant això, tot sembla una utopia a vegades! Segons l’Índex de Pau Global, edició 2021 (visionofhumanity.org) publicat per l’Institute for Economic and Peace, el nivell de pau mundial segueix deteriorant-se i disminuint en els últims anys. Tot i que, segons aquest estudi, hi ha més països que milloren que els que empitjoren, el trist és que continuen sorgint conflictes i creixents tensions entre els països a més de noves onades de tensió provocades per la pandèmia de la  Covid-19.

Tots tenim dret a viure en un món en pau i tots estem obligats a construir un món en pau. Per això és urgent que també els governs estableixin polítiques d’educació en pau; que les famílies tinguin cura dels seus fills respectant i inculcant els valors de pau, tolerància i respecte entre tots.

Complim amb el desig del Papa Francesc en el seu missatge per a la celebració de la Jornada Mundial de la Pau, l’1 de gener de 2021 “que la humanitat pugui progressar aquest any pel camí de la fraternitat, la justícia i la pau entre les persones, les comunitats, els pobles i els Estats”. Què l’alto el foc es produeixi en cada persona i en cada lloc on hi hagi guerra i dolor. És urgent la PAU.

Es urgent que també els governs estableixin polítiques d'educació en pau Click To Tweet

Creus que el Plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha de presentar un vot de censura a l'alcaldessa Ada Colau pels macrobotellots de les festes de la Mercè?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.