La campana de la pau

Després de la Primera Guerra Mundial, la zona del Trentino, a Itàlia, va quedar tan malmesa, que a la Vall de Robereto, per iniciativa del capellà del lloc, es va posar en un local els noms i les fotografies de tots els milers de morts d’aquella zona durant guerra.

Després, amb les restes dels canons que van quedar escampats per la comarca, es van portar a una foneria, es van fondre i es va fer una campana que cada nit a dos quarts de deu tocava en memòria dels caiguts a la guerra.

A la campana se li va posar el nom de “Maria Dolens”  (Mare de Déu dels Dolors), encara que popularment se la coneix com la campana de la pau, i a sota, dues paraules expressaven un desig: “Mai più” (Mai més), referint-se als horrors de la guerra.

Aquest “mai més” no es va acomplir, perquè va esclatar la Segona Guerra Mundial, i la campana sota els bombardejos va quedar greument malmesa.

Es va tornar a refondre, i aquesta vegada es va fer encara més gran (segons els vilatans, és la campana més gran del món). Té tres metres i mig de diàmetre, cinc metres d’alçada, i vint-i-cinc tones de pes. El pavelló on hi havia els noms i les fotografies dels caiguts es va restaurar i ampliar per posar els nous caiguts de la Segona Guerra Mundial.

A la campana hi ha inscrita una frase de Pius XII que diu: “Tot es perd amb l’odi i la guerra. Tot es guanya amb l’amor i la pau”.  

Quina gran veritat!!! Però sembla que no van aprendre la lliçó, perquè després va venir la guerra dels Balcans, ara la guerra entre Rússia i Ucraïna. Quant de dolor, tant físic com moral després d’una guerra. Quantes ferides obertes, quant esforç físic i econòmic per acabar tenint un resultat tan dolorós.

Sorprèn que una enquesta feta l’any 2017 per les Nacions Unides, encarregada a una multinacional de l’opinió, a la pregunta de si la gent preferia la pau o la guerra, consulta feta en 117 països dels cinc continents, un 98,7% va optar inequívocament per la pau.

Aleshores un es pregunta: Com pot ser que aquesta minoria ínfima de l’1,3% imposi la seva voluntat a la majoria del 98,7%?  Senzillament, perquè aquesta minoria té el poder econòmic i polític.

I això que ens recorda aquesta campana, situada al damunt d’un petit turó anomenat Miravall, amb el seu so diari, ens fa present el mal de la guerra, i el bé que pot fer la pau. I la pregunta clau que ens podem  fer a nosaltres mateixos, seria aquesta: Estic al costat de l’enfrontament i la violència?  O bé estic al costat del diàleg i la pau?

Segons l’opció que prenguem, ens marcarà el perfil de la nostra vida. No ens equivoquem a l’hora d’escollir. Només si triem el camí de la concòrdia, el diàleg i la pau, col·laborarem a fer un món millor. Valdrà la pena esforçar-se per aquest camí, perquè és l’únic que pot donar un bon futur a la humanitat.

Segons els vilatans, és la campana més gran del món Click To Tweet

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.