Harris ha passat per dues onades de popularitat. La primera va ser quan la van nomenar per substituir Biden, a qui tothom veia com un fracĆ s segur. La segona va ser durant la convenciĆ³ demĆ²crata. Aquestes circumstĆ ncies li van permetre recuperar el desavantatge que els demĆ²crates tenien, fins al punt de superar Trump. AixĆ² va ocĆ³rrer quan ell ja havia perdut els beneficis del seu debat amb Biden i el primer atemptat.
No obstant aixĆ², sembla que l’onada de Harris s’ha paralitzat i, fins i tot, ha comenƧat a decaure, especialment en els set estats clau que probablement determinaran el guanyador d’aquesta elecciĆ³.
El sistema electoral nord-americĆ no es basa en el recompte total de vots a escala nacional. En realitat, la batalla es lliura estat per estat. Cada estat tĆ© un nombre de vots electorals, que es dona completament al candidat guanyador, encara que sigui per una dĆØcima. Hi ha algunes excepcions a aquesta norma, perĆ² Ć©s l’usual.
AixĆ doncs, aquest fet s’ha de tenir en compte a l’hora d’examinar la situaciĆ³. A mĆ©s, s’ha de recordar que Nova York i CalifĆ²rnia, els dos estats mĆ©s poblats, solen inclinar-se pel bĆ ndol demĆ²crata. AixĆ² implica que, en moltes ocasions, els demĆ²crates obtenen mĆ©s vots totals que els republicans. Tanmateix, sĆ³n aquests Ćŗltims els qui guanyen les eleccions grĆ cies a una millor distribuciĆ³ dels vots electorals.
Un altre aspecte clau Ć©s que hi ha estats fermament decantats per un partit o un altre. AixĆ² fa que, a la prĆ ctica, un nombre relativament reduĆÆt d’estats “battleground” sigui qui decideixi el guanyador. Ćs precisament en aquests estats on hem vist la fluctuaciĆ³.
A principis d’octubre, la majoria d’aquests estats semblava favorable a Harris, encara que nomĆ©s per un o dos punts de diferĆØncia. No obstant aixĆ², segons l’enquesta de Rasmussen Reports del 9 d’octubre, la situaciĆ³ ha canviat. Trump s’imposa en cinc dels set estats clau: GeĆ²rgia, Carolina del Nord, PensilvĆ nia, Arizona i Michigan. Sempre amb marges molt ajustats d’un o dos punts, perĆ² suficients per capgirar la situaciĆ³ anterior. L’Ćŗnica excepciĆ³ Ć©s Arizona, on Trump tĆ© una avantatge de tres punts.
Harris, per la seva banda, guanya a Nevada i Wisconsin, amb un marge d’un punt a Wisconsin i de tres punts a Nevada. Tot i aixĆ², Ć©s rellevant observar que Harris ha retrocedit respecte a l’enquesta anterior a PensilvĆ nia, on ha perdut un punt percentual, i a Michigan, on ha perdut tres punts. AixĆ² fa que, mentre a principis d’octubre guanyava per dos punts a Michigan, ara Trump li porta la mateixa diferĆØncia.
Aquest retrocĆ©s no Ć©s un bon sĆmptoma i la tendĆØncia tampoc ho Ć©s. MĆ©s enllĆ de les diferĆØncies numĆØriques, en la majoria dels casos, els resultats es mantenen dins el marge d’error. Cal seguir de prop l’evoluciĆ³ de Michigan, que ara mateix dona a Trump un 47% i a Harris un 45%. Si es mantĆ© aquesta tendĆØncia o s’estabilitza, i afegim el fet que PensilvĆ nia (un estat estratĆØgic que acostuma a marcar el guanyador) tambĆ© es decanta per Trump amb un avantatge de dos punts, el panorama esdevĆ© complicat per a Harris.
A PensilvĆ nia, Harris ha passat de guanyar per un punt a principis de mes a perdre per dos punts. Trump, en canvi, ha guanyat dos punts. Queda molt poc per a les eleccions, perĆ² no es pot descartar que aquestes enquestes siguin una instantĆ nia temporal. SĆ, perĆ², reflecteixen una tendĆØncia consolidada. Harris es trobarĆ en una situaciĆ³ molt desfavorable, especialment si hi sumem l’impacte polĆtic que podria tenir l’huracĆ Milton sobre ambdĆ³s partits.