El Tribunal Suprem rebutja el recurs d’Ada Colau i haurà d’anar a declarar com a imputada el 4 de març

El jutge de Barcelona Ignacio Sánchez García-Porrero ha confirmat la imputació de l’alcaldessa, Ada Colau, qui haurà de declarar el proper 4 de març, per la querella presentada per l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabdals públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides. Tot i que l’alcaldessa l’havia recorregut, aquest recurs ha estat desestimat.

Serà la primera ocasió en la que un alcalde en exercici de Barcelona es veu obligat a declarar com a presumpte culpable d’una sèrie de delictes. Un precedent que encara accentua més la pèrdua d’imatge de Barcelona.

Cal recordar que:

L’associació Advocats Catalans per la Constitució ja havia denunciat l’Alcaldessa Ada Colau, la regidora Laura Pérez, les exregidores Gala Pin i Laia Ortiz i l’assessora d’habitatge Vanesa Valiño, per concedir 3,4 milions d’euros en subvencions a l’Observatori DESC, a la Plataforma d’afectats per les hipoteques (PAH), a l’Aliança contra la Pobresa Energètica (AFE) i a Enginyers Sense Fronteres (ESF). Aquesta denúncia va ser arxivada per la fiscalia.

Posem-nos en antecedents: Ada Colau, (també Pin i Valiño) va treballar amb una nòmina de 2.699 euros mensuals en l’Observatori DESC fins a ser elegida alcaldessa. Però no només destaca la vinculació de Colau amb l’Observatori DESC, També Pisarello en va ser vicepresident durant deu anys, Jaume Asens, col·laborador i Águeda Bañón, responsable de comunicació.

Davant d’aquesta denúncia, l’alcaldessa es va defensar, publicant a la seva pàgina de facebook, que aquesta denúncia d’Advocats Catalans per la Constitució forma part “d’una ofensiva judicial que ha intentat paralitzar o endarrerir moltes de les mesures innovadores destinades a defendre el bé comú”.

Però, quin és aquest bé comú? perquè pel que exposava la demanda, les subvencions atorgades per part de l’ajuntament a DESC no són per pal·liar cap situació de famílies vulnerables, sinó que només serveixen per pagar sous als membres d’aquestes entitats “amigues”. En concret, l’Ajuntament els paga amb una subvenció ‘especial’, que es una forma de desbordar el límit de contractacions discrecionals que té dret com a alcaldessa.

Però, no és només DESC la que ha rebut subvencions i contractes directes. A la mateixa seu de DESC, del carrer Casp, comparteixen seu altres cooperatives i associacions que es dediquen a finalitats similars i que mantenen una estreta relació i comunicació d’interessos amb les polítiques d’Ada Colau”.

Si bé és cert que durant l’etapa de Trias com alcalde aquestes entitats havien rebut petits contractes i subvencions, que sumaven 73.704 euros el primer semestre de 2015, a partir de l’entrada de Colau va augmentar fins a 107.110 euros en el següent semestre, ja amb el mandat de Colau.

Els advocats catalans per la Constitució assenyalaven que els llaços dels denunciats amb aquestes entitats han suposat el finançament d’aquestes associacions, que en els darrers anys han rebut subvencions per valor de 3.433.621 euros. D’aquesta quantitat corresponen 1.201.892,66 euros a l’Observatori DESC i 645.692,65 euros a enginyers sense fronteres. Una de les subvencions per un import de 324.600 euros, va ser concedida de manera “excepcional”, mitjançant una aparent “designació directa”, emparant-se en la renovació d’un conveni bianual qüestionada per la intervenció municipal.

Tot i que aquesta denúncia va ser arxivada per la Fiscalia, la querella presentada ara per l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, sí que va ser admesa.  I ara, el recurs presentat per Ada Colau, ha estat rebutjat pel Tribunal Suprem al·ludint que contra un auto d’admissió d’una querella no hi cap recurs i que l’escrit presentat per l’alcaldessa el que fa i de “manera prolixa” és simplement donar una “declaració exculpatòria. I el fet que la fiscalia hagués arxivat una denúncia semblant no impedeix que s’obri una investigació.

Serà la primera ocasió en la que un alcalde en exercici de Barcelona es veu obligat a declarar com a presumpte culpable d’una sèrie de delictes. Un precedent que encara accentua més la pèrdua d'imatge de Barcelona. Click To Tweet

Creus que la conferència del president Aragonès ha aportat solucions als problemes i necessitats que té Catalunya?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.