Tradicions i gastronomia de la Quaresma a Catalunya (Els bunyols de l’Empordà)

La Quaresma és un període de quaranta dies que precedeix la Setmana Santa en la tradició cristiana, començant el Dimecres de Cendra i culminant el Diumenge de Pasqua. Durant aquest temps, els fidels són convidats a la reflexió, la penitència i l’abstinència, preparant-se espiritualment per a la celebració de la resurrecció de Jesucrist. A Catalunya, aquest període està ricament adornat amb tradicions culturals i gastronòmiques que han perdurat al llarg dels segles.

Tradicions de la Quaresma a Catalunya

Una de les figures més emblemàtiques d’aquest període és la “Vella Quaresma“, una representació d’una anciana amb set peus que porta un bacallà en salaó. Cada setmana de Quaresma, se li retira un peu, simbolitzant el pas del temps fins a la Pasqua. Aquesta tradició és especialment popular a Catalunya, on es penja una figura de la Vella Quaresma i s’utilitza com a eina pedagògica per ensenyar als infants el compte enrere fins a la Setmana Santa.

Les representacions teatrals també tenen un paper destacat durant aquest període. La “Passió d’Esparreguera” és una de les més rellevants a Catalunya, on tot el poble s’involucra en la posada en escena de la Passió de Crist. Aquest espectacle, que es realitza des del segle XVI, atrau milers d’espectadors cada any i és considerat un dels esdeveniments culturals més importants de la regió.

A Tarragona, la Processó del Sant Enterrament és un altre esdeveniment destacat. Declarada Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, aquesta processó reuneix més de 3.000 participants que desfilen pels carrers de la ciutat portant passos que representen episodis de la Passió de Crist. La processó atrau més de 30.000 espectadors i és una mostra de la devoció i tradició arrelades a la ciutat.

Gastronomia de la Quaresma a Catalunya

La gastronomia catalana durant la Quaresma és rica i variada, marcada per plats que respecten l’abstinència de carn i ressalten els productes de temporada.

Els bunyols de l’Empordà, també coneguts com a brunyols, són un dolç tradicional que es consumeix especialment els dimecres i divendres de Quaresma. Aquests bunyols tenen un forat al mig i es caracteritzen per la seva massa aromatitzada amb ingredients com la matafaluga, el coriandre, la pela de llimona ratllada i un toc d’anís. Després de fregir-los en oli, se’ls empolsa amb sucre, oferint una textura esponjosa i un sabor inconfusible que ha conquistat generacions.

Recepta tradicional dels bunyols de l’Empordà

Ingredients:

  • 1 kg de farina
  • 7 ous
  • 25 g de llevat premsat
  • 300 g de sucre
  • 30 g de matafaluga
  • 30 g de coriandre
  • 10 g de sal
  • 3 peles de llimona ratllades
  • 100 ml d’anís
  • 50 ml de llet
  • Oli per fregir

Elaboració:

  1. Dissoldre el llevat en la llet tèbia.
  2. En un bol gran, barrejar la farina, el sucre, la matafaluga, el coriandre, la sal i la pela de llimona ratllada.
  3. Afegir els ous i la barreja de llet i llevat. Amasseu fins obtenir una massa homogènia.
  4. Incorporar l’anís i continuar amassant fins que la massa sigui elàstica.
  5. Deixar reposar la massa tapada durant 1 hora en un lloc càlid fins que dobli el seu volum.
  6. Formar petites boles amb la massa i fer un forat al centre.
  7. Fregir-les en oli calent fins que estiguin daurades.
  8. Retirar i escórrer sobre paper absorbent.
  9. Empolvorar amb sucre mentre encara són calents.

Una altra delícia típica d’aquest període és la coca de llardons. Tot i que tradicionalment es consumia durant el Carnaval, la seva popularitat s’ha estès a la Quaresma. Aquesta coca dolça es prepara amb ous, sucre, farina, llardons i pinyons, oferint una textura cruixent i un sabor ric que la converteixen en una de les preferides durant les festes populars catalanes.

Durant la Quaresma, és comú l’abstinència de carn els divendres, la qual cosa ha donat lloc a una varietat de plats basats en peix i verdures. El bacallà en salaó és un dels ingredients estrella, present en plats com el bacallà a la llauna o l’esqueixada. Les llegums, com els cigrons i les llenties, també són protagonistes en guisats i potatges que aporten energia i sabor durant aquest període d’abstinència.

La combinació d’aquestes tradicions culturals i gastronòmiques fa de la Quaresma a Catalunya un període ric en costums que enllacen la devoció religiosa amb el gaudi de la bona taula, reflectint la identitat i el patrimoni d’una regió orgullosa de les seves arrels.

 

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.