Tothom (o gairebé) pateix econòmicament, mentre el govern Sánchez neda en l’abundància

Malgrat que les previsions ja indicaven que la inflació comportaria uns ingressos extraordinaris per a l’estat, els resultats superen les previsions, de manera que a l’octubre hisenda ja ha assolit pràcticament tota la recaptació prevista per l’any.

El que ingressi en els dos mesos que falten serà l’excedent que sortirà de les nostres butxaques, que viuen un doble ofec: el de la inflació i el de la pressió fiscal, perquè en contra del que de tant en tant ens recorden des del poder, Espanya té en termes reals una pressió fiscal alta per als que la paguen, naturalment perquè al mateix temps hi ha una evasió dels impostos notablement superior a la mitjana europea. Però, pel que es veu, és molt feixuc reduir aquesta xifra i, per tant, el que es fa és pujar cada vegada més als que paguen, de tal manera que la pressió fiscal a Espanya ha crescut 3 vegades més que la mitjana de l’OCDE. Ja arriba al 38,4% del PIB. Aquest increment és d’1,7 punts superiors a la del 2020 mentre que l’OCDE només va augmentar-se un 0,5% del PIB.

Algunes comunitats autònomes, com Madrid, Andalusia i Galícia, han ajustat en el que són les seves competències, el marc fiscal per fer-lo menys gravós, però Espanya no ha tocat res.

Considerant el factor de la gran evasió fiscal espanyola, que es reflecteix amb un menor pes dels ingressos en el PIB, malgrat que el tipus fiscal sigui alt, Espanya ja s’ha enfilat fins al lloc 13è entre els 18 països de l’OCDE, per tant, ja estem clarament per sobre de la mitjana. Cal recordar que el 2019 estàvem en el lloc 18è. En conseqüència, l’ofec que es produeix sobre els ciutadans i les empreses és doble, evidentment el de la inflació, però també un segon del qual es parla menys que és el descarat increment de la pressió fiscal que correspon al període de govern de Sánchez i continuarà l’any que ve.

El govern distribueix en forma d’ajudes i subvencions una petita part d’aquest excedent que ha assolit, en lloc de fer el que seria el més racional des del punt de vista econòmic, consistent en deflactar els impostos per reduir l’impacte de la inflació en les nostres butxaques.

Però, està vist que la primera norma del govern Sánchez és: procura per tu.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.