Yolanda DĆaz Ć©s vista com l’esperanƧa blanca del progressisme per continuar governant. Ćs la seva plataforma la que, amb l’ajut dels veredictes de l’ex assessor de SĆ”nchez, Ivan Redondo, i els seus articles a La Vanguardia, la converteixen prĆ cticament en presidenta del govern.
Però, són raonables aquestes expectatives, més enllà de les famoses microdades del CIS? Naturalment, la prova del nou sempre són les eleccions, però de moment les enquestes assenyalen que Sumar no suma.
La realitzada per DYM el 25 d’abril li atorga a la plataforma de DĆaz un 9,2%, separada de la xifra de Podemos amb un 5,8%. En escons això es tradueix en 20 per a DĆaz i 9 per Belarra, en total 29. Una xifra clarament inferior a la que actualment tĆ© UP. Per tant, de suma poca.
Ćs clar que es pot considerar amb raó que si van junts li donarĆ un benefici addicional amb escons, malgrat tenir el mateix nombre de vots per l’efecte que es produeix en les circumscripcions electorals que elegeixen menys de 5 diputats. Però, aixĆ i tot, la xifra resultant superaria clarament els 33 escons que tĆ© ara UP, però amb un afegit menor d’un parell o 3 de diputats i en cap cas superaria com a tercera forƧa a Vox que, continuant amb la mateixa enquesta, n’assoleix 47.
Però el pitjor de tot Ć©s que fins i tot anant junts la nova formació de DĆaz el que fa Ć©s treure-li escons al PSOE ,que quedaria reduĆÆt a 101 i, per tant, molt lluny de poder assolir el govern. I Ć©s que l’atractiu de DĆaz traduĆÆt en vots afecta prĆ cticament nomĆ©s a l’actual electorat d’UP i el del PSOE i, Ć©s clar, això no modifica la correlació dels blocs electorals.
D’altra banda, la mateixa enquesta assenyala que fins a 1/4 part dels votants procedents del PSOE no apostarien per Sumar si aquesta plataforma integra a UP. I a la inversa, una part dels votants d’aquesta formació no mantindria el seu vot si es produeix la unió amb Sumar. Per tant, Ć©s previsible que amb aquestes xifres, els resultats de la nova plataforma fins i tot anant junts no superarien els actuals d’UP i reduirien en alguns diputats el resultat socialista.
Noves enquestes ens diran fins a quin punt es mantĆ© aquesta previsió, però la realitat a hores d’ara Ć©s aquesta.
I no oblidem que DYM, l’empresa enquestadora, ocupa el lloc 6ĆØ en el rĆ nquing de les 39 empreses enquestadores que treballen a Espanya. Amb una puntuació de 6,9 sobre un mĆ xim de 8, que assoleix GAD3, ocupant la primera posició. Per tant, els seus fonaments tĆØcnics són sòlids. Molt mĆ©s que el CIS, que ocupa el lloc 25, amb una puntuació de 3,7. Un escĆ ndol per a una institució pĆŗblica que costa tants diners i fa tantes enquestes, però aquest ja Ć©s tot un altre tema.
