Malgrat les sancions, Rússia augmenta els ingressos del petroli respecte l’any passat

Les compres dels dos gegants asiàtics, la Xina i l’Índia, de petroli provinent de Rússia han permès a aquest darrer país compensar la caiguda de vendes que les sancions europees i nord-americanes han provocat.

Aquesta és la principal conclusió d’un estudi realitzat pel Financial Times i basat en dades estadístiques de les duanes xineses i índies.

Combinats, els dos països asiàtics, àvids de matèries primeres, han importat 11 milions de tones més de petroli al segon trimestre del 2022 respecte el període precedent. Aquestes vendes haurien proporcionat a Rússia ingressos suplementaris per un valor de 9.000 milions de dòlars.

Qui més ha aprofitat el context generat per les sancions occidentals al petroli rus ha estat l’Índia, que ha passat de comprar menys d’un milió de tones durant els primers tres mesos de 2022 a pràcticament vuit i mig durant els tres següents. No obstant, en valor absolut el principal comprador segueix sent la Xina, amb uns set milions de tones mensuals.

Aquestes dades afloren en un moment en que els Estats Units estan pressionant els importadors de petroli rus, incloent l’Índia, per afegir-se al topall de preus que volen establir els països occidentals que conformen el G7. L’objectiu de la mesura és reduir d’una vegada per totes els ingressos de Moscou i així dificultar les seves operacions militars a Ucraïna.

Analistes consultats pel rotatiu britànic neguen que l’Índia i la Xina hagin incrementat les seves compres de petroli rus per afinitat amb el president rus, Vladimir Putin. Es tractaria únicament d’un moviment pragmàtic per explotar a favor seu una distorsió en els mercats internacionals, en aquest cas generada per les sancions occidentals.

Cal afegir que Rússia era ja el principal proveïdor d’armament de l’Índia, i també és un soci crucial de la indústria de defensa i aeroespacial de la Xina.

A pesar de que no està clar quin preu està pagant l’Índia per cada barril de petroli que arriba de Rússia, el Financial Times explica que Moscou estaria oferint tarifes preferencials que podrien arribar als 30 dòlars de descompte per barril respecte el que es paga per la unitat de Brent, la referència mundial pel petroli cru.

No obstant aquest important descompte, els ingressos que Rússia ha obtingut durant el segon trimestre del 2022 han estat superiors als de l’any passat gràcies a l’explosió que els preus han patit arran de l’ofensiva de Moscou contra Ucraïna.

Els ingressos de Tatneft, un gran productor rus de petroli, s’han disparat un 52% durant els sis primers mesos de l’any respecte el mateix període del 2021.

Però mentre el petroli resulta relativament fàcil d’exportar, la re-ubicació del gas rus que Europa ja no compra és més difícil. No obstant, Putin es mostrà confiat en declaracions durant el fòrum econòmic asiàtic al que participa aquesta setmana a Vladivostok, a l’extrem orient del territori rus.

Putin també aprofità l’ocasió per desafiar les noves sancions que Occident planteja, i en particular la limitació dels preus del petroli rus, afirmant que tallaria l’aixeta als compradors que volguessin obligar Rússia a fixar el preu de venda.

El president rus afegí que “no subministrarem gas, petroli, carbó, combustible de calefacció – no subministrarem res de res” als països que se sumin a la iniciativa del G7, i advertí que Occident corre el risc de quedar-se “congelat”.

Consideres necessària una consulta ciutadana sobre la Superilla de Colau?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.