Rècord històric en el sector minorista

Les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostren un fort ascens de les vendes del sector minorista, sensiblement més alt que el de l’any passat. Les vendes del comerç minorista, corregits els efectes estacionals i de calendari, van registrar un augment històric del 41% a l’abril respecte al mateix mes de 2020, marcat per la paràlisi total de l’activitat i el confinament domiciliari. La dada és 26,7 punts major que la taxa del mes anterior, segons va informar aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’indicador encadena així dos mesos consecutius de pujades després d’un any de descensos interanuals per l’impacte de la pandèmia. En la sèrie original, la pujada va ser del 38,5%, 20,4 punts més que el mes precedent.

En concret, les vendes d’aliments en el sector minorista han descendit un 2,2% a l’abril d’enguany en comparació amb el mateix mes de 2020, mentre que les de la resta de productes s’han disparat un 102,9%, especialment les de l’equip personal (+327,1%) i equip de la llar (+165%). En termes mensuals, i en dades corregides d’efectes estacionals i de calendari, el comerç minorista va facturar un 0,4% menys a l’abril respecte al mes anterior, taxa 3,1 punts inferior a la del mes anterior.

En quant a les vendes per mitjà d’internet, que portaven vuit mesos creixent a taxes superiors al 30%, a l’abril només es van incrementar un 10,5% en taxa interanual, la qual cosa suposa la dada més baixa des de gener de 2020, en tant que l’ocupació va quedar pla després de tretze mesos consecutius de descensos. L’índex general sense incloure estacions de servei i corregit d’efectes estacionals i de calendari registra una variació anual positiva del 37,2% a l’abril. Si desglossem aquestes vendes per tipus de producte, Alimentació puja un 0,3% i Resta un 107,2%.

Les vendes pugen en taxa anual en totes les comunitats autònomes a l’abril. Comunitat de Madrid (+48,6%), Illes Balears (+42,4%) i Andalusia (+40,6%) registren els majors augments. Per part seva, Extremadura (+25,3%), Comunitat Foral de Navarra (+28,1%) i Castella-la Manxa (+31,0%) presenten els menors increments.

En termes mensuals, i en dades corregides d’efectes estacionals i de calendari, el comerç minorista va facturar un 0,4% menys a l’abril respecte al mes anterior, taxa 3,1 punts inferior a la del mes anterior. El descens mensual del quart mes de l’any va ser resultat, sobretot, del descens de les vendes en els productes no alimentosos, especialment d’equip personal (-1,5%), seguit dels altres béns (-0,7%) i de l’equip de la llar (-0,4%).

Per part seva, la facturació de productes d’alimentació va caure un 0,2%, mentre que les vendes de les estacions de servei ho van fer en un 1,6%. Totes les maneres de distribució van presentar taxes mensuals negatives en relació amb el mes anterior, destacant les petites cadenes, amb un descens de l’1,8%.

L'indicador encadena així dos mesos consecutius de pujades després d'un any de descensos interanuals per l'impacte de la pandèmia Click To Tweet

Com valores el nou Govern de la Generalitat?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.