L’enquesta duta a terme per Feedback del 22 de maig, dona ja una primera fotografia del moment actual a un any de les eleccions i, per tant, subjecta a canvis de tota mena. Aquesta enquesta ha estat difosa pel Nacional.cat, que té una militància independentista molt definida.
El primer que es constata és l’extraordinària fragmentació del consistori on estaran presents fins a set formacions polítiques, si bé el PP no assoleix el 5% necessari per fer-se present, ja que l’enquesta només li atorga un 4,8%. És un dels casos clars en el qual en el transcurs del temps es pot moure aquest resultat perquè només el separen 2 dècimes de tenir regidors, però mostra clarament la feblesa extraordinària de la formació política que vol governar Espanya, a la capital de Catalunya.
La primera força és ERC amb un 22% dels vots emesos i 11 regidors, seguida dels socialistes amb el 20% i 9 regidors i només, en tercer lloc, Ada Colau amb el 18% i 8 regidors. Per tant, es confirmaria que el refús a l’actual alcaldessa és ampli i general perquè ni tan sols aconsegueix que 1 de cada 5 electors que acudeixen a les urnes li atorgui el seu vot. Si això ho referíssim al conjunt de persones amb dret a votar, la representativitat actual de l’alcaldessa seria molt pobre i amb prou feines arribaria al 10%. El problema és que amb tan minsa significació continua fent i desfent com si expressés la voluntat clarament majoritària dels barcelonesos.
Després d’aquests tres partits, que configuren les opcions amb major possibilitat d’alçar-se amb la primera plaça, se situa el bloc de les opcions restants a molta distància de l’anterior i que es mouen en un ventall de vots també relativament petit, com passa amb les distàncies que separen els tres que encapçalen la llista: ERC, PSC i ECP.
El primer dels patits és JxCat amb un 10,6% dels vots, per tant, una caiguda molt important i que segurament té molt a veure amb el sobtat abandonament d’Elsa Artadi. El segueix, sorprenentment, Cs amb quasi un 8%, per tant, molt a prop, i Vox amb un 7%. L’últim i lliscant la barrera del 5% se situa la CUP. En escons això representa 5 regidors per a JxCat, 3 per a Cs, empatats amb Vox i 2 per a la CUP que és la xifra mínima que s’assoleix quan s’arriba al 5%. Com es pot constatar, l’enquesta no dona resultats sobre el nou partit Centrem, qüestió que respon més a la línia editorial del diari que no a la falta d’interès que pot tenir l’evolució d’aquesta força.
Com la majoria absoluta està en 21 escons (41 és el total de regidors), es necessiten tripartits per arribar-hi o bé majories relatives molt reforçades que juguin amb algun tipus d’aliança prioritària externa. Els socialistes i Colau només aconseguirien 17 regidors i, per tant, quedarien lluny de la majoria absoluta. Teòricament, una coalició independentista seria majoritària perquè reuniria 18 escons, però tindria difícil obtenir el suport d’altres forces, així i tot, no és descartable. Un tripartit dels tres principals donaria una majoria molt reforçada de 28 escons, però seria difícil que l’alcalde no correspongués a ERC si és la llista més votaeq, el que significaria clarament la retirada de Colau que segur que no romandria en un segon pla durant 4 anys.
El resultat també assenyala la migradesa de les forces de centre i dreta perquè l’esquerra assoleix 30 dels 41 escons. La pregunta és si Barcelona és tan d’esquerres o bé és el fraccionament i la falta d’ofertes polítiques adequades el que dona lloc a aquest resultat, més si es considera la importància de l’abstenció, que supera el 40%.